Η απάντηση του Ιράν σε όποια επιθετική ενέργεια θα είναι σκληρή, προειδοποίησε σήμερα μέσα από το Χ ο πρόεδρος της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν, μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανό πλήγμα στη χώρα.
Χθες Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να υποστηρίξουν ένα νέο μεγάλο πλήγμα εναντίον της Τεχεράνης, αν η τελευταία ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμά της βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
«Διαβάζω ότι συγκεντρώνουν όπλα και άλλα πράγματα, και αν το κάνουν, δεν χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις που καταστρέψαμε, αλλά πιθανόν διαφορετικές«, είπε ο Τραμπ χθες, έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση μετά τη δήλωση Τραμπ.
Λίγη ώρα αργότερα, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του.
Σε συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες, ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε και την Ευρώπη, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, επιδιώκουν την καταστροφή του Ιράν.
Φέτος τον Ιούνιο, Ισραήλ και Ιράν ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο 12 ημερών, που ξέσπασε μετά τον πρωτοφανή βομβαρδισμό από το Ισραήλ στόχων στην ιρανική επικράτεια, κυρίως πυρηνικών εγκαταστάσεων. Στη διάρκεια αυτού του πολέμου διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στο Ιράν και οι ΗΠΑ. Σε αντίποινα η Τεχεράνη εκτόξευσε drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.




