Ερντογάν από ΗΠΑ: Δεν είμαστε έτοιμοι να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ο ρόλος των πολυπόθητων F-16

Το «χαρτί» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παίζει ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό μοιάζει απλώς ως το «τυράκι», με «φάκα» την πολυπόθητη απόκτηση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Και μπορεί ο Ερντογάν να «γκρινιάζει» ότι οι ΗΠΑ συνδέουν τα δύο θέματα – διεύρυνση του ΝΑΤΟ και F-16 – όμως ο ίδιος και οι επιτελείς τους συνεχίζουν τα «παζάρια».

Χθες Δευτέρα 18/9/2023 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης με αναλυτές και δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Middle East Eye.

Ο Ερντογάν είπε συγκεκριμένα πως «τρομοκράτες» διαδηλώνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος και των νόμων της Σουηδίας για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το κοινοβούλιό μου δεν βλέπει θετικά αυτό το θέμα, δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με δύο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διακοπές και θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη υποβάλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο κοινοβούλιο.

Η «μεταβλητή F-16» στην εξίσωση

Η Τουρκία και η Σουηδία προχώρησαν τον Ιούλιο σε κοινή δήλωση που ανέφερε ότι η Άγκυρα θα επικύρωνε την προσφορά της Στοκχόλμης. Ο Ερντογάν τότε είπε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει το φθινόπωρο και θα χειριστεί το θέμα. Ωστόσο, από τότε ο Τούρκος πρόεδρος διολίσθαινε αργά από την υπόσχεσή του για «ταχεία επικύρωση», επικαλούμενος την αποτυχία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16.

Νωρίτερα το Middle East Eye είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν είχε πειστεί να υποστηρίξει το αίτημα της Σουηδίας με «αντάλλαγμα» ένα πακέτο προτάσεων που προσέφερε η Ουάσιγκτον, το οποίο περιελάμβανε την έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, καθώς και την άρση του εμπάργκο όπλων από τον Καναδά κατά της Άγκυρας.

Δυσπιστία της Άγκυρας απέναντι στις ΗΠΑ

Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα Σουηδίας-ΝΑΤΟ, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας στην Άγκυρα απέναντι στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να αποκτήσουμε F-16 επειδή οι ΗΠΑ μας απώθησαν από το έργο των F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400», είπε μια τουρκική πηγή με γνώση του θέματος. «Και τώρα χρησιμοποιούν τα F-16 ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αλλά έχουμε μια μακρά λίστα περιστατικών στο παρελθόν όπου ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Όταν μιλούν για δυσπιστία στις θέσεις των ΗΠΑ, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στο παρελθόν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως οι υποσχέσεις του για τη Συρία ενώ ήταν αντιπρόεδρος το 2016. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Ερντογάν ότι οι κουρδικές ομάδες δεν θα περνούσαν δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, αλλά τελικά το έκαναν.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, περιμένοντας τυφλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία, χωρίς να δούμε καμία πρόοδο», δήλωσε μια δεύτερη πηγή.

Το Middle East Eye υπενθυμίζει πως ο Ερντογάν έμοιαζε εμφανώς αναστατωμένος νωρίτερα αυτό το μήνα αφού ο Μπάιντεν φέρεται να τον πλησίασε στη συνάντηση της G20 και να τον ρώτησε για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς οι φίλοι μας συνδέουν το πακέτο F-16 με τη Σουηδία», είπε ο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20. «Τώρα, αυτή η προσέγγιση μας αναστατώνει σοβαρά. Λέτε ότι όλα περνούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έχω επίσης ένα κογκρέσο: τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να πω «ναι» αν δεν ψηφιστεί μια τέτοια απόφαση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», είχε πει τότε.

Πηγή: Με πληροφορίες από middleeasteye