Νέα προσφορά απο ΗΠΑ για Patriot στην Τουρκία

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η αρχική επιλογή που έκανε η Άγκυρα υπέρ της πρότασης της Κίνας για προμήθεια  αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, φαίνεται πως φέρνει τη δυνατότητα «παζαρέματος» με άλλες χώρες για καλύτερους όρους.
Μετά την παράταση που δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και τις πιέσεις του ΝΑΤΟ για επιλογή «συμμαχικού» συστήματος, οι ΗΠΑ φαίνεται πως ετοιμάζονται να φέρουν μια νέα καλύτερη πρόταση.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV οι αμερικάνικες εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin, θα καταθέσουν νέα οικονομική προσφορά για τους πυραύλους Patriot που θα πλησιάζει στα οικονομικά δεδομένα της προσφοράς της Κίνας που ήταν φθηνότερη.
Παράλληλα η προσφορά θα περιλαμβάνει και την προμήθεια συστήματος για την αντιμετώπιση και κατάρριψη πυραύλων μεσου βεληνεκούς δηλαδή πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα.
Σύμφωνα με το NTV η αμερικανική προσφορά θα ικανοποιεί και κάποια σχέδια της Τουρκίας σχετικά με διαστημικά προγράμματα όπως και σε σχέση με την προμήθεια του F-35.
Aν όλες αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν τότε η κίνηση του Ερντογάν με την αρχική επιλογή Κινέζικων συστημάτων ήταν σωστή καθώς οι αμερικανοί θα δώσουν όλα όσα ζητά η Άγκυρα για να προμηθεύσουν την Τουρκία με τους Patriot.
Πάντως βασικός όρος της Άγκυρας είναι η συμπαραγωγή των συστημάτων αεράμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η Τουρκία επέλεξε αντιαεροπορικά από τη Κίνα – Ποιος είναι ο εκβιασμός


Kόντρα Ερντογάν-Ράσμουσεν για Κινέζικους πυραύλους