Νταβούτογλου: «Το Ισλάμ είναι στην Ευρώπη και θα μείνει»

Το Ισλάμ αποτελεί ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μπορεί να υπάρξει μια λύση (στο πρόβλημα της τρομοκρατίας), μέσω της αποδοχής πως το Ισλάμ αποτελεί μια πραγματικότητα στην Ευρώπη”, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα όσα είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

“Το Ισλάμ είναι στην Ευρώπη και θα μείνει. Όλοι το γνωρίζουν αυτό”, είπε συμπληρώνοντας πως οι μουσουλμάνοι δεν μπορεί, πλέον, να θεωρούνται προσωρινοί μετανάστες στην Ευρώπη.

Τούρκοι ζουν στη Γερμανία, σε μεγάλους αριθμούς από τη δεκαετία του 1950, είπε ο Νταβούτογλου, ο οποίος συνέδεσε την άνοδο του ρατσισμού στην Ευρώπη με την οικονομική κρίση.

Στράφηκε δε ιδιαίτερα κατά του γερμανικού κινήματος PEGIDA λέγοντας πως “στέλνει πολύ επικίνδυνα μηνύματα”.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, παράλληλα, ο Νταβούτγλου είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ η τρομοκρατία να συνδεθεί με το Ισλάμ. Κατηγόρησε δε Ισραήλ και Συρία ότι ασκούν “κρατική τρομοκρατία”.

“Είμαστε Ευρωπαίοι και θα παραμείνουμε Ευρωπαίοι. Με την παρουσία μας στο Παρίσι, φωνάξαμε ότι το Ισλάμ αποτελεί μια από τις κυρίαρχες θρησκείες στην Ευρώπη.

Οι μουσουλμάνοι ακολουθούν μια θρησκεία, με πολυπολιτισμικά πρότυπα στην ιστορία της Ανδαλουσίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”, είπε ο Νταβούτογλου.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert