Η Τουρκία αποφασίζει για το αντιαεροπορικό της σύστημα

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την Πέμπτη συνεδριάζει η η Επιτροπή Διοίκησης Αμυντικής Βιομηχανίας υπο την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό θέμα συζήτησης την προμήθεια αντιαρεπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς με προϋπολογισμό τεσσάρων  δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση προμήθειας του διαγωνισμού που συνεχίζεται από το 2007.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η προμήθεια των συστημάτων Patriot καθώς στην Τουρκία ήδη έχουν εγκατασταθεί παρόμοι συστήματα από το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιθέσεις πυραύλων από τη Συρία.

Στο διαγωνισμό για το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς συμμετέχουν οι ΗΠΑ με τα Patriot, η Ρωσία με τους S-300 η Κίνα με τους πυραύλους HQ και η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία με τους πυραύλους Stamm-t. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το φαβορί του διαγωνισμού είναι το αμερικανικό σύστημα.

Στη συνεδρίαση θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών Milgem καθώς ο διαγωνισμός για τη ναυπήγηση των 6 πλοίων από τον όμιλο Κοτς ακυρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και θα αποφασιστεί η πορεία του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η Τουρκία έχει σπάσει τους κωδικούς των S-300»,υποστηρίζει το Stratfor!Ποιο είναι το ελληνικό αντίδοτο

Τι σχεδιάζει η Τουρκία για τους S 300