OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Η αντιπολίτευση θα περιορίσει τις εξουσίες του Προέδρου σε περίπτωση νίκης στις εκλογές

30/01/2023 - 17:26
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε σήμερα πως, αν έρθει το Μάιο στην εξουσία, η Τουρκία θα επιστρέψει σ’ ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, με τον πρόεδρο σε τιμητικό ρόλο και για μία μόνο θητεία διάρκειας επτά ετών.

Στο πρόγραμμα που παρουσίασαν στην Άγκυρα, ένα έγγραφο 240 σελίδων που περιέχει περισσότερους από 2.300 στόχους, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης εννοούν να περιορίσουν πολύ την εκτελεστική εξουσία του προέδρου καταργώντας κυρίως τα προεδρικά διατάγματα και με τον πρωθυπουργό να εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

Τα έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), συνασπίσθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο – την Εθνική Συμμαχία, που αποκαλείται επίσης «Τραπέζι των Έξι»- ώστε στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αρχηγού του κράτους.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, θα διεξαχθούν μαζί με τις βουλευτικές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν αρχικά πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, εκλεγμένος για πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία, και επανεξελέγη το 2018. Το 2017, μια συνταγματική αναθεώρηση διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.

Οι εξουσίες που θέλει να «κόψει» η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση υπόσχεται, αν εκλεγεί, ότι η αναθεώρηση του συντάγματος θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων – 400 ψήφους από τους 600 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση λέει επίσης πως θέλει να καταργήσει τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία χρησιμοποίησε τακτικά ο Ερντογάν για να απολύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, ή για να καταγγείλει το 2021 τη Συμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επιβάλλει τη δίωξη αυτών που ασκούν βία εναντίον των γυναικών.

Ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον ούτε να αντιτάξει το βέτο του σε ένα νόμο που συζητείται από το κοινοβούλιο, όμως θα μπορεί να αναπέμπει το νόμο αυτό στους βουλευτές, αν θέλει να τον αμφισβητήσει.

Η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται επίσης πως κάθε δίωξη σε βάρος πολιτικού κόμματος με στόχο την απαγόρευσή του θα πρέπει να έχει το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

Τέλος, σε μια συμβολική απόφαση, η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται την επιστροφή της προεδρίας στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά. Ο Ερντογάν κατασκεύασε σε λόφο έξω από την Άγκυρα ένα προεδρικό μέγαρο με περισσότερα από 1.100 δωμάτια, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2014 και περιλαμβάνει τζαμί, βιβλιοθήκη και χειμερινό κήπο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ 2023ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20
Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53
Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο Φιντάν συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς για την δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

24/12/2025 - 15:12

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σκάφη τρίτων χωρών στην Οδησσό και στο Μικολάγιεφ

Kommersant: «Ο Πούτιν εξετάζει την ανταλλαγή εδαφών αλλά θέλει να κρατήσει όλο το Ντομπάς»

Η Καμπότζη καταγγέλλει βομβαρδισμούς της Ταϊλάνδης παρά τις συνομιλίες για νέα εκεχειρία

Τραμπ: «Εξαπολύσαμε πολυάριθμα φονικά πλήγματα σε τζιχαντιστές στη Νιγηρία – Να σταματήσει η σφαγή χριστιανών» [vid]

Ζελένσκι: «Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – Πολλά μπορούν να αποφασιστούν την Πρωτοχρονιά»

SDF: Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να ενσωματωθούν στους εθνικούς θεσμούς

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Τα πρώτα του λόγια μετά την σύλληψη για ενδοοικογενειακή απειλή - «Ήθελα μόνο να δω τα παιδιά μου»

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Θεσσαλονίκη: Δωρεά οργάνων από 57χρονο, ανήμερα των Χριστουγέννων - Χάρισε ζωή με κερατοειδείς και νεφρούς

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης σε χριστουγεννιάτικη διάθεση - Οι ευχές κάτω από το στολισμένο δέντρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert