Τουρκία: Mειώνει τη στρατιωτική θητεία

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στα τηλεοπτικά δίκτυο ΑΤV και Α Haber. “Σκεφτόμαστε τη μείωση της θητείας μακράς διάρκειας σε 12 μήνες και η θητεία μικρής διάρκειας θα παραμείνει στους 6 μήνες» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Στην τουρκικής η στρατιωτική θητεία διαρκεί 15 μήνες. Οι πτυχιούχοι αν δεχθούν να υπηρετήσουν ως απλοί φαντάροι υπηρετούν 6 μήνες σε διαφορετική περίπτωση ως έφεδροι αξιωματικοί υπηρετούν 15 μήνες.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο Ερντογάν έδωσε σημάδια της υποψηφιότητας τους για την προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. « Αν το κόμμα μου αποφασίσει να με παρουσιάσει ως υποψήφιο τότε δεν θα το αρνηθώ» δήλωσε ο ίδιος. Όλοι στην γειτονική χώρα τονίζουν πάντως πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ελέγχεται από τον Ερντογάν και σε περίπτωση που αποφασίσει ο ίδιος να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια το AKP απλά θα εκτελέσει τις εντολές του.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον νυν πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιουλ , φίλος και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική. Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να παραμείνει στα καθήκοντα του για άλλη μια θητεία. Η εκλογή του νέου προέδρου της Τουρκίας θα γίνει τον Αύγουστο του 2013.