OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε σχεδόν στο 100% για το σχέδιο ειρήνης και τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία»

28/12/2025 - 23:54
Ζελένσκι

REUTERS/Jonathan Ernst

Share on FacebookShare on Twitter

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Φλόριντα, με επίκεντρο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κρίσιμη για το μέλλον της Ουκρανίας συνάντηση, έγινε στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε υποδεχθεί νωρίτερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με χαμόγελα και μια θερμή χειραψία. Μετά τη συνάντηση και την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις.

«Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο Πούτιν… Πλησιάζουμε πάρα πολύ στο στόχο μας. Μιλήσαμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η συνάντηση μας ήταν εξαιρετική. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο για αυτό τον πόλεμο» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό που κάνουμε δε θα μπορούσε να το κάνει κανείς άλλος. Σήμερα περάσαμε σε λεπτομέρειες. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερες συνομιλίες» πρόσθεσε έπειτα.

REUTERS/Jonathan Ernst

«Εξαιρετική η συνάντηση»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση. «Σημειώσαμε πρόοδο. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές για την ειρήνη, για το σχέδιο 20 σημείων, για τις εγγυήσεις ασφαλείας για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει σχεδόν στο 100%. Συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ορόσημο για μια διαρκή ειρήνη. Είχαμε τηλεφωνική διάσκεψη για τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι ομάδες μας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες. Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην επίλυση του ζητήματος» συμπλήρωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος για τον Πούτιν: «Το ζήτημα του Ντονμπάς θα συζητηθεί αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση». «Κοντεύουμε και πλησιάζουμε τον στόχο μας» τόνισε.  «Σε αυτό τον πόλεμο χάνονται περισσότεροι άνθρωποι από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, πρέπει να δοθεί ένα τέλος» είπε.

«Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία τώρα. Και η Ρωσία θέλει το τέλος του πολέμου. Με τον πρόεδρο Πούτιν συνομιλώ τακτικά, έχω μια καλή σχέση. Πιστεύω ότι αν είχα εκλεγεί το 2021 πρόεδρος, αυτός ο πόλεμος δε θα είχε γίνει. Είχαμε έναν πρόεδρο που ήταν σκέτη καταστροφή» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

REUTERS/Jonathan Ernst

«Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλές λεπτομέρειες. Έχω τερματίσει πολλούς πολέμους. Ο συγκεκριμένος είναι δύσκολος και σύνθετος αλλά θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Τραμπ.

«Σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιταχυνθεί η (ειρηνευτική) διαδικασία. Συνομιλήσαμε για πάνω από 2,5 ώρες με τον πρόεδρο Πούτιν». «Είμαστε πολύ πιο κοντά από ποτέ. Και οι δύο μεριές θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ευρώπη θα αναλάβει σημαντικό μέρος για την ασφάλεια στην Ουκρανία αλλά θα βοηθήσουμε και εμείς».

«Η Ρωσία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Ουκρανία. Η Ρωσία θέλει να πετύχει η Ουκρανία. Ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να προμηθεύει την Ουκρανία με ενέργεια και σε πολύ καλές τιμές». Σε περίπτωση που δεν πετύχουν οι συνομιλίες «θα συνεχίσουν να πεθαίνουν. Θα συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν» κατέληξε ο Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

REUTERS/Jonathan Ernst

Διαβεβαίωση Τραμπ ότι η Ουκρανία θα λάβει «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας

Μπαίνοντας στη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε ότι η Ουκρανία θα λάβει «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτές θα είναι ισχυρές. Και οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδεχόμενος περίπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κατοικία του στη Φλόριντα για να συζητήσουν το σχέδιο.

«Δεν έχω προθεσμία. Ξέρετε ποια είναι η δική μου προθεσμία; Να τερματίσω τον πόλεμο», πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην «τελική τους φάση» και ότι τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνουν στα «σοβαρά» το ειρηνευτικό σχέδιο. «Πιστεύω πως και ο Ουκρανός και ο Ρώσος πρόεδρος θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζελένσκι
REUTERS/Jonathan Ernst

Το «μήνυμα» Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε από την πλευρά του πως είχε μια «λεπτομερή» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κιρ Στάρμερ, ενώ ανέφερε πως κρίσιμος παράγοντας για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι του Κιέβου, «προετοιμάζοντας το έδαφος» για την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτές είναι μερικές από τις πιο έντονες – στο διπλωματικό πεδίο – ημέρες του χρόνου και πολλά μπορούν να επιλυθούν πριν από το νέο έτος και κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εξαρτάται από τους εταίρους μας για το αν θα προκύψουν σημαντικές αποφάσεις. Δηλαδή, τους συμμάχους μας που βοηθούν την Ουκρανία και εκείνους που ασκούν πίεση στη Μόσχα, ώστε οι Ρώσοι να νιώσουν τις συνέπειες της δικής τους επιθετικότητας» είπε αρχικά.

«Είναι σημαντικό να λειτουργήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να εφαρμοστούν όλες οι μορφές πολιτικής πίεσης για την επιθετικότητά της, να λάβει η Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους και να οριστικοποιήσουμε όλοι τις μορφές των βημάτων που θα τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο και θα εγγυηθούν την ασφάλεια μας» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πιστεύω ότι έχουμε καλή συμφωνία ειρήνης και ασφαλείας για την Ουκρανία» [vid, pics]

28/12/2025 - 20:46
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είχα μια καλή και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν»

28/12/2025 - 18:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συγχαρητήρια σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη για την εκεχειρία – Ίσως οι ΗΠΑ είναι ο πραγματικός ΟΗΕ

28/12/2025 - 17:43

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1940 το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία»

Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε σχεδόν στο 100% για το σχέδιο ειρήνης και τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία»

Τραμπ: «Πιστεύω ότι έχουμε καλή συμφωνία ειρήνης και ασφαλείας για την Ουκρανία» [vid, pics]

Τραμπ: «Είχα μια καλή και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν»

Τραμπ: Συγχαρητήρια σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη για την εκεχειρία – Ίσως οι ΗΠΑ είναι ο πραγματικός ΟΗΕ

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν διαδηλωτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αλαουιτών [vid]

Σομαλία: «Το Ισραήλ παραβίασε την κυριαρχία μας με την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης»

«Άνοιγμα» Ζελένσκι σε Τραμπ: Από τους συμμάχους μας εξαρτάται ο τερματισμός του πολέμου – Να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία»

Top News

Βαρδούσια όρη: «Της είπα μην πας» ήταν τα τελευταία λόγια της μητέρας της 31χρονης που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα

Η Μελίνα Νικολαΐδη τα «έσπασε» στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή

Ναύπακτος: Στο «μικροσκόπιο» ξανά ο θάνατος δύο αδελφών το 2024 - Οι 5 «ύποπτες» διαθήκες και τα στοιχεία που «δείχνουν» διπλή δολοφονία

Ελένη Καστάνη: Ο γιατρός μου έλεγε για ένα φάρμακο από την Αμερική θα με σώσει και πραγματικά με βοήθησε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert