OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο θα ζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ για τις αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα με την Κολομβία

05/04/2021 - 10:05
Βενεζουέλα - Κολομβία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Βενεζουέλα θα ζητήσει «άμεση βοήθεια» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την άρση ναρκοπεδίων που έχουν «σπείρει», σύμφωνα με το Καράκας, ομάδες κολομβιανών ατάκτων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Κολομβία, όπου εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες από την 21η Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα προετοιμάζει «επικοινωνία» με τον «Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες (…) προκειμένου να ζητήσει κατεπείγουσα άμεση βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη (…) για να αρθούν τα ναρκοπέδια που έχουν στήσει ομάδες ατάκτων δολοφόνων και διακινητών ναρκωτικών που ήρθαν από την Κολομβία», τόνισε ο κ. Μαδούρο σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.

Ο ΟΗΕ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την περασμένη Τετάρτη, ΜΚΟ από τις δύο χώρες προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να ονομάσουν ειδικό απεσταλμένο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή των συνόρων Βενεζουέλας-Κολομβίας.

Δείτε ακόμη Βενεζουέλα: Φονική έκρηξη νάρκης στα σύνορα με την Κολομβία

Κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών της Βενεζουέλας, 15 άνθρωποι – 6 στρατιωτικοί και 9 μέλη ένοπλων ομάδων, που το Καράκας χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» – έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες. Χθες Κυριακή, ο στρατός της Βενεζουέλας δημοσιοποίησε μέσω Twitter εικόνες που καταγράφουν βολές του πυροβολικού.

Τριάντα δύο μέλη των οργανώσεων των «ατάκτων» έχουν εξάλλου αιχμαλωτιστεί, ενώ έχουν κατασχεθεί όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που έχουν σκοπό, σύμφωνα με το Καράκας, να διωχθούν από την επικράτεια της Βενεζουέλας οι ένοπλες ομάδες από την Κολομβία που έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν.

«Τους εκτοπίσαμε από αρκετά στρατόπεδα. Άφησαν μια περιοχή ναρκοθετημένη (…). Χάσαμε αρκετούς στρατιώτες από αυτές τις νάρκες. Δολοφόνοι!», είπε ο κ. Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε ακόμη ότι οι ομάδες με τις οποίες μάχονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ίσως συνδέονται «με τον κολομβιανό στρατό και με την κυβέρνηση του (κολομβιανού προέδρου) Ιβάν Ντούκε» και «παριστάνουν τους αντάρτες για να ελέγξουν τις οδούς διακίνησης των ναρκωτικών».

Κατά πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, οι ομάδες «ατάκτων» για τις οποίες μιλά το Καράκας είναι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα.

Αν και τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη των FARC αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα, διάφορες ομάδες «αποστατών» αρνούνται να δεχθούν τη συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση της μέχρι τότε μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου.

Δείτε ακόμη Βενεζουέλα: Άλλοι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες στα σύνορα με την Κολομβία

Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων κι έχουν ενισχυθεί στις απομονωμένες περιοχές της Κολομβίας όπου δρουν, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αναγνωρίσει την 28η Μαρτίου πως πράγματι είναι πιθανό οι ομάδες των «ατάκτων» με τις οποίες συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, οι αρχές στο Καράκας αποφεύγουν να αναφέρονται στους αποστάτες αυτούς.

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κατηγορεί συχνά αυτή του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και στους αποστάτες των FARC. Το Καράκας το διαψεύδει.

Η Μπογκοτά και το Καράκας, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτόνων με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Πάνω από 3.000 άμαχοι, κάτοικοι της περιοχής όπου μαίνονται οι μάχες, έχουν προσφύγει στην Κολομβία, κατά την Μπογκοτά.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΤΑΡΤΕΣΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΚΟΛΟΜΒΙΑΝΑΡΚΕΣΣΥΝΟΡΑ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert