Wagner: «Ο Πούτιν σκότωσε τον Πριγκόζιν» υποστηρίζει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο μήνα.

«Το γεγονός ότι (ο Πούτιν) σκότωσε τον Πριγκόζιν, τουλάχιστον αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε όλοι, δείχνει τον τρόπο σκέψης του και το ότι είναι αδύναμος», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Κίεβο, καθώς του έγινε ερώτηση για τον Ρώσο πρόεδρο.

Το Κρεμλίνο λέει ότι όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής θα διερευνηθούν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κατάρριψης του αεροσκάφους. Έχει χαρακτηρίσει «απόλυτο ψέμα» την υπόδειξη ότι ο Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν και των ανδρών του.

Ο Πριγκόζιν και η Wagner πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες μια ανταρσία στη Ρωσία που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την διακυβέρνηση του Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999. Αυτό ώθησε τον αρχηγό του Κρεμλίνου να κατηγορήσει την Wagner και όποιους συμμετείχαν στην «πορεία προς τη Μόσχα» για «προδοσία».

Πολλοί επικριτές του Πούτιν έχουν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων στην εξουσία του, ή έχουν γλιτώσει σχεδόν τον θάνατο.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters