OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Ο Πούτιν «άλλαξε γνώμη» στον Τραμπ για την προμήθεια Tomahawk στην Ουκρανία

18/10/2025 - 18:30
Tomahawk
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά από άμεση τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη (16.10.2025) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει, ξανά, πορεία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να εγκατέλειψε την πρόθεσή του να προμηθεύσει την Ουκρανία με τους ισχυρούς πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι αποτελούσαν βασικό θέμα στις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από ένα τηλεφώνημα του Ρώσου ηγέτη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεινε το κεφάλαιο των αποστολών όπλων και ανακοίνωνε… μια νέα σύνοδο κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρουσιάστηκε ως βήμα προς την ειρήνη. Η Washington Post, σε ανάλυσή της, υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Σε κάθε επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Τραμπ αλλάζει τη θέση του για τον πόλεμο.

Το Κρεμλίνο έχει κατανοήσει πώς να καλοπιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο: κολακεία, υποσχέσεις ειρήνης, κομπλιμέντα προς τη Μελάνια Τραμπ ή ακόμη και αναφορές στο «διπλωματικό του ταλέντο» στη Μέση Ανατολή. Και η μέθοδος φαίνεται να λειτουργεί: η Ουάσινγκτον αποφεύγει να επιβάλει νέες κυρώσεις και επιβραδύνει τις αποστολές όπλων, ενώ η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκοτην Παρασκευή (17.10.2025), ο Τραμπ απέκλεισε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς να μιλήσουμε για Tomahawk», δήλωσε. Αντί γι’ αυτό, πρότεινε μια νέα διμερή σύνοδο με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη για «να τερματίσουμε αυτόν τον άδοξο πόλεμο». Ένα διπλωματικό δώρο για το Κρεμλίνο, που ωστόσο συνεχίζει ασταμάτητα τα πλήγματά του στις ουκρανικές υποδομές.

Μια καλά οργανωμένη ρωσική στρατηγική

Η ανάλυση της Washington Post υπενθυμίζει ότι το σενάριο αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε σταματήσει να ζητά κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας στη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της. Αυτός ο διπλωματικός χορός εντάσσεται στη στρατηγική του Πούτιν να κερδίζει χρόνο, διατηρώντας τη στρατιωτική πίεση. «Ο Πούτιν κατάφερε ξανά να χειραγωγήσει τους πάντες», φέρεται να έγραψε ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, πρόσωπο κοντά στο Κρεμλίνο.

Για τη Μόσχα, η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να δείχνει διάθεση διαλόγου, αποφεύγοντας κάθε ουσιαστικό συμβιβασμό. Το Κρεμλίνο υπόσχεται «να συζητήσει τον αλγόριθμο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης», απορρίπτοντας ωστόσο την ιδέα άμεσης εκεχειρίας. Ένας τρόπος να παρατείνει τη σύγκρουση, διατηρώντας την ψευδαίσθηση μιας ειρηνικής λύσης υπό ρωσικούς όρους.

Η ψευδαίσθηση μιας κοντινής ειρήνης

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», επαναλαμβάνοντας μια πεποίθηση που η Washington Post χαρακτηρίζει αφελή. Προτιμά να μιλά για «κακό αίμα» ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Πούτιν, παρά να αναφερθεί στις εδαφικές απαιτήσεις της Μόσχας. Παράλληλα, παραμένει ασαφής σχετικά με τις κυρώσεις: «Ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα γίνει», δήλωσε, κρατώντας την απόφαση «στη διακριτική του ευχέρεια».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία διατηρεί το θριαμβευτικό της αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κοντά στη νίκη. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι στρατιωτικές της επιτυχίες είναι ελάχιστες: οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταλάβει την Ποκρόφσκ, παρά τους μήνες μαχών και τις βαριές απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα εξακολουθεί να απαιτεί την παραχώρηση νέων εδαφών, τη στρατιωτική ουδετερότητα της Ουκρανίας και την οριστική απομάκρυνσή της από κάθε δυτικό συνασπισμό.

Μια διαρκής επιρροή παρά την κόπωση του πολέμου

Αν και ο Πούτιν φαίνεται να κρατά τον έλεγχο στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία πληρώνει το τίμημα της σύγκρουσης: σχεδόν το 40% του κρατικού προϋπολογισμού απορροφάται από την πολεμική προσπάθεια, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ο πληθυσμός δείχνει σημάδια κόπωσης. Η Washington Post αναφέρει δημοσκόπηση του Levada Center, σύμφωνα με την οποία το 63% των Ρώσων επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου, έναντι 30% που θέλει τη συνέχισή του. Προς το παρόν όμως, η λογοκρισία και η καταστολή εμποδίζουν κάθε μορφή διαμαρτυρίας.

Η ανάλυση της Washington Post καταλήγει ότι η τακτική του Κρεμλίνου βασίζεται σε έναν συνδυασμό ψυχολογικής επιδεξιότητας και πολιτικού οπορτουνισμού: ένας Πούτιν χειριστικός απέναντι σε έναν Τραμπ που διψά για αναγνώριση, πιο δεκτικός στις φιλοφρονήσεις του Κρεμλίνου παρά στις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Πηγή: Washngton Post

Tags: TOMAHAWKΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert