Ζελένσκι: Απένειμε τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Βαλέρι Ζαλούζνι [pics, vid]

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απένειμε στον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας», μια ημέρα αφότου τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του.

Ο Ζαλούζνι, μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες, που ηγούταν της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αντικαταστάθηκε από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι.

Ο τίτλος «Ήρωας της Ουκρανίας» είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε κάποιον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος αυτός είχε απονεμηθεί στον Ολεξάντρ Σίρσκι το 2022, μετά την επιτυχημένη υπεράσπιση του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το γεγονός ότι η τελετή απονομής του τίτλου αυτού έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αντικατάστασης του Ζαλούζνι, δείχνει πως ο Ζελένσκι θέλει να «προλάβει» τις αντιδράσεις και να δείξει μια εικόνα σεβασμού και ενότητας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, την ώρα που δέχεται ακόμα σφοδρές επιθέσεις από τη Ρωσία.

Ο «Σιδερένιος Στρατηγός»

Ο Ζαλούζνι ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση τη δεκαετία του 1990, μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση, αποφοιτώντας με άριστα και ανεβαίνοντας γρήγορα τις τάξεις του στρατού. Πολέμησε τα αυτονομιστικά κινήματα στην ανατολική Ουκρανία στις συγκρούσεις του 2014. Ψηλός και εύσωμος με κοντοκουρεμένα μαλλιά, ο Ζαλούζνι φημολογείται ότι έχει καλή σχέση με τους υφισταμένους του και επιτρέπει στους τοπικούς διοικητές να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις στο πεδίο της μάχης.

Ο πρώην Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ προειδοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο πόλεμος μπαίνει σε μια «φάση φθοράς», καθώς τα μέτωπα έχουν μείνει στάσιμα για μήνες. Ο ισχυρισμός αυτός ήταν αντίθετος με την επίσημη «αισιόδοξη» γραμμή του Κιέβου και προκάλεσε ρήξη ανάμεσα σε Ζαλούζνι και Ζελένσκι. Ωστόσο, για τη πλειοψηφία των Ουκρανών στρατιωτών ήταν απλά η αναγνώριση της οδυνηρής πραγματικότητας στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα να αναπληρώσει τις υπερβολικά εξαντλημένες τάξεις της, αλλά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τροποποιήσει τους νόμους περί στρατολόγησης έως και μισού εκατομμυρίου ακόμη στρατιωτών. Με εξαντλημένο προσωπικό και περιορισμένους εξοπλισμούς, μία όλο και πιο επιθετική Ρωσία και τον χρόνο να μπαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο, μένει να δούμε αν ο νέος αρχηγός των ΕΔ της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, θα αντικαταστήσει «επάξια» τον «Σιδερένιο Στρατηγό» Ζαλούζνι και θα δώσει ώθηση στον ουκρανικό στρατό.

 

Με πληροφορίες από: Reuters

Διαβαστε επίσης: Ολεκσάντρ Σίρσκι: Ποιος είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας