Ζελένσκι: Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, θα πρέπει να υποχωρήσουμε – Να γιατί θέλουμε τους ATACMS

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής 29.3.2024 ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει την υποσχεθείσα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, η οποία έχει μπλοκαριστεί λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις της θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν «με μικρά βήματα».

«Εάν δεν υπάρχει αμερικανική υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αεροπορική άμυνα, δεν έχουμε πυραύλους Patriot, ούτε παρεμβολές για ηλεκτρονικό πόλεμο, ούτε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών«, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε πίσω, θα υποχωρήσουμε, βήμα βήμα, με μικρά βήματα», δήλωσε. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να μην υποχωρήσουμε».

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν είδαν θετικά τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Επιτεθήκαμε με τα δικά μας drones (σσ και όχι αμερικανικά οπλικά συστήματα)… Όταν δεν υπάρχει αεράμυνα να προστατεύσει το δικό μας ενεργειακό σύστημα και οι Ρώσοι το πλήττουν, η ερώτησή μου είναι η εξής: Γιατί δεν μπορούμε να απαντήσουμε; Η κοινωνία τους πρέπει να μάθει να ζει χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βενζίνη, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είναι δίκαιο», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που ζητά η Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντά πως δεν τους θέλει για να χτυπήσει πιό βαθιά το εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που δέχεται η Ουκρανία από την κατεχόμενη Κριμαία.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα των Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επί της ουσίας «εξουδετερώθηκε» από τις ουκρανικές επιθέσεις και αποσύρθηκε σε «ασφαλή» λιμάνια, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο επιθυμεί να πράξει με τα μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη που με ορμητήριο την Κριμαία πλήττουν πόλεις στην Ουκρανία.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters