Ζελένσκι: «Δώστε μας βρετανικά μαχητικά» – Η Ρωσία προειδοποεί το Λονδίνο για «παγκόσμιες συνέπειες»

Στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον βασιλιά Κάρολο.

Onalert Newsroom
Ζελένσκι - Σούνακ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο δεύτερο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο, ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον βασιλιά Κάρολο.

Έπειτα, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι για δείπνο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Όλοι ανησυχούμε για σένα και σκεφτόμαστε τη χώρα σου τόσο καιρό, δεν μπορώ να σου πω», είπε ο Βασιλιάς Κάρολος στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε εκ νέου έκκλησή για μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χαρακτήρισε ως «φτερά για την ελευθερία». Σε μία συμβολική πράξη, δώρισε το κράνος ενός Ουκρανού πιλότου στον πρόεδρο της Βουλής με το μήνυμα: «Έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατέψουμε».

Η Ρωσία προειδοποιεί το Λονδίνο να μην στείλει μαχητικά

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε το Λονδίνο να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Τετάρτη ότι τίποτα δεν ήταν «εκτός συζήτησης» όσον αφορά την προμήθεια αεροσκαφών στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, που ανακοίνωσε νωρίτερα, είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας να διερευνήσει ποια μαχητικά θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη λύση».

Ο Ζελένσκι και ο Σούνακ έφτασαν σε μια στρατιωτική βάση στο Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας, όπου συνάντησανΟυκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονται από τον βρετανικό στρατό.

Ζελένσκι

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν στη Βρετανία για να μάθουν πώς να λειτουργούν τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2, που θα παραλάβει σύντομα η Ουκρανία.

Ζελένσκι

Με πληροφορίες από: Reuters, Sky News / Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου