Ζελένσκι: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο – Η αναφορά στο Ramstein

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε ως «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο των μαχών, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα κοντά στην πόλη Μπαχμούτ.

«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή, ειδικά στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Είναι κυριολεκτικά μάχη για κάθε σπιθαμή ουκρανικής γης», είπε ο Ζελένσκι στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε και στη συνάντηση της ομάδας στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως εκείνο που έχει ζωτική σημασία είναι η ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων.

«Σήμερα είναι η ημέρα ενός άλλου Ramstein, μιας συνάντησης της ομάδας στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία. 54 χώρες εταίρους. Αυτή είναι η ένατη τέτοια συνάντηση. Λαμβάνουμε τακτικά ισχυρές αποφάσεις για την προστασία της χώρας μας και την ενίσχυση των πολεμιστών μας.

Οι εταίροι μας έχουν επιβεβαιώσει περισσότερα συστήματα αεράμυνας, περισσότερα άρματα μάχης, περισσότερο πυροβολικό και οβίδες και περισσότερη εκπαίδευση για τον στρατό μας.

Και όπως ακούσαμε σήμερα, η Ουκρανία πρέπει να είναι επιτυχημένη. Και εδώ συμφωνούμε: πρέπει να υπάρχει επιτυχία.

Δεν μπορούν να αναφερθούν δημόσια τα πάντα για τον Ramstein. Πολλές από τις συμφωνίες και τις συζητήσεις θα πρέπει να τηρούνται κεκλεισμένων των θυρών. Μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι οι βασικές τάσεις παραμένουν αμετάβλητες. Η Ουκρανία και οι εταίροι της κάνουν τα πάντα μαζί για να χάσει το τρομοκρατικό κράτος. Και να γίνει το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Μπορούμε να δούμε τώρα ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποσπάσει κάθε δυνατό επιθετικό δυναμικό από τη Ρωσία. Βιάζονται. Γιατί ξέρουν ότι ο κόσμος είναι ακόμα πιο δυνατός, αλλά χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί η δύναμή του.

Επομένως, η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική. Ταχύτητα σε όλα. Στη λήψη αποφάσεων. Στην εφαρμογή των αποφάσεων. Η ταχύτητα σώζει ζωές, η ταχύτητα επαναφέρει την ασφάλεια. Και ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας που συνειδητοποιούν ότι η ταχύτητα είναι σημαντική.

Ευχαριστώ όλους τους Αμερικανούς φίλους μας για την ηγεσία τους και τον συστηματικό συντονισμό των συναντήσεων Ramstein.

Δόξα στην Ουκρανία!», κατέληξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP