Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025, ότι αρκετά σχέδια εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας, έχουν ετοιμαστεί μετά τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων στις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο με τις αντιπροσωπείες Ουκρανών και Ευρωπαίων, και είχαν ξεχωριστές συνομιλίες με τους Ρώσους εκπρόσωπους στη Φλόριντα, καθώς η Ουάσιγκτον δοκιμάζει τις δυνατότητες μιας διευθέτησης έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια πολέμου.
Το Κίεβο, δεχόμενο από τις ΗΠΑ πιέσεις για ταχεία διασφάλιση της ειρήνης, προσπάθησε να εξισορροπήσει την αρχική πρόταση που θεωρείται ευρέως ευνοϊκή για τη Μόσχα, απαιτώντας από αυτήν να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη και να περιορίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Rustem Umerov and Andrii Hnatov delivered a detailed report following their meetings with the American team. They worked productively with envoys of President Trump, and several draft documents have now been prepared. In particular, these include documents on security guarantees… pic.twitter.com/hN0TmUwrRx
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 23, 2025
«Εργάσθηκαν παραγωγικά με τους απεσταλμένους του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ και αρκετά σχέδια εγγράφων είναι ήδη έτοιμα», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ αφότου ενημερώθηκε για τις συνομιλίες από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές Ρουστέμ Ουμέροφ και Αντρίι Χνάτοφ.
«Συγκεκριμένα αυτά περιλαμβάνουν έγγραφα που αφορούν τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, την ανοικοδόμηση και ένα βασικό πλαίσιο για τον τερματισμό αυτού του πολέμου».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει ισχυρές εγγυήσεις από τους συμμάχους για να αποτρέψουν μία ακόμη ρωσική εισβολή έπειτα από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
«Τα σημεία για σήμερα έχουν καθοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστοιχούν στον στόχο του πραγματικού τερματισμού του πολέμου και στην ανάγκη αποτροπής μιας τρίτης ρωσικής εισβολής», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
«Ο Πούτιν δεν μπορεί να σταματήσει να σκοτώνει»
Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την μεγάλη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία ενάντια στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία, που προκάλεσαν παράλληλα έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και οδήγησαν την Πολωνία να απογειώσει μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είχε στοχοθετήσει τουλάχιστον 13 περιφέρειες ενώ οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους σε μια επίθεση που έδειξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παίρνει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Ο Πούτιν ακόμα δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ. «Και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ασκεί αρκετή πίεση στη Ρωσία. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε».
Since last night, Russia has been carrying out a massive attack on Ukraine – primarily targeting our energy sector and civilian infrastructure, essentially the entire infrastructure of daily life. Over 650 drones have already been launched, a significant number of them “shaheds.”… pic.twitter.com/mbmt2nFyDT
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 23, 2025
Η ρωσική εφημερίδα ‘Ιβέστια’ επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Μαϊάμι για τους τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν πρέπει να εκληφθούν ως «τομή».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters




