Ζελένσκι: Ζητά διεθνή έρευνα για την συντριβή του Il-76 – Κατηγορεί τη Ρωσία για «παιχνίδια με τους ομήρους»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 που – σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – παρέσυρε στον θάνατο τους 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίζει με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

«Αυτή τη στιγμή, η λέξη κλειδί είναι τα γεγονότα. Έλαβα αναφορές από τον Γενικό Διοικητή και το Γενικό Επιτελείο για τη χρήση της αεροπορίας μας. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ξεκαθαρίζει την τύχη όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Η Υπηρεσία Ασφαλείας διερευνά όλες τις συνθήκες. Έδωσα επίσης εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να ενημερώσει τους εταίρους με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουκρανία», ανέφερε ακόμη ο Ζελένσκι.

«Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων», την αγωνία των αγαπημένων τους προσώπων και τα αισθήματα του λαού μας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατέρριψε σκόπιμα το μεταγωγικό Il-76, επισημαίνοντας ότι στο αεροσκάφος που συνετρίβη στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ επέβαιναν Ουκρανοί οι οποίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ