ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: Συγκέντρωση με όγκο αλλά και τάσεις …αυτοκτονίας!

Συγκέντρωση με όγκο ικανοποιητικό αλλά με τάσεις αυτοκτονίας. Οι “θεσμικές ενώσεις” αποστράτων κατόρθωσαν να κατεβάσουν στο κέντρο της Αθήνας περίπου 3000 κόσμο,που δεν είναι ευκαταφρόνητος αριθμός για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Ουδείς περίμενε τον όγκο των συγκεντρώσεων που έγιναν το 2012. Μεσολάβησε πολύ κούραση ψυχολογική και ακόμη περισσότερη απογοήτευση.

Γιατί γράφουμε για τάσεις αυτοκτονίας; Κάποιες “μη θεσμικές ενώσεις” επέβαλλαν την “εξαφάνιση” των εν ενεργεία στρατιωτικών! Οι οποίοι είχαν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν οργανωμένα ως “ξεχωριστό μπλογκ”, μόνο και μόνο για να μην ξαναζήσουμε τις “γκρίνες και τις μουρμούρες” των προηγούμενων κινητοποιήσεων. Παρά το γεγονός ότι Α/ΓΕΕΘΑ δεν είναι πλέον ο Κωσταράκος , φαίνεται ότι κάποιοι απόστρατοι -επαναλαμβάνουμε ΟΧΙ των “θεσμικών ενώσεων”- έχουν αναλάβει να “διαιωνίσουν” τις απόψεις του περί συμμετοχής των εν ενεργεία σε κινητοποιήσεις αποστράτων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Ανέστης Τσουκαράκης ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό στην συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος. Και γι΄ αυτό ,μαζί με αρκετούς εν ενεργεία ήταν εκεί. Τέθηκε λοιπόν βέτο από κάποιους απόστρατους για να μην ακουστεί ούτε λέξη από τους εν ενεργεία! Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα πρόεδρος φορέα  αποστράτων  έθεσε θέμα αποχώρησής του από τη συγκέντρωση αν οι “θεσμικοί” επέτρεπαν να πάρει τον λόγο ο εκπρόσωπος των εν ενεργεία!!! Δυστυχώς πέρασε η άποψή του!

Δεν θα είμαστε ευχάριστοι ,αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν γράφουμε για να …ψυχαγωγούμε. Οι “θεσμικές ενώσεις” έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να συντονιστούν με το σήμερα. Οι κινητοποιήσεις του 2012 ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως απλά γραφεία διεκπαιρέωσης εκδρομών και μνημοσύνων. Η δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου Δράσεων είχε ακριβώς αυτό το σκοπό . Να ενώσει τις νοοτροπίες του χθες ,μ΄ αυτές του σήμερα. Είχε γίνει νομίζουμε κατανοητό απ΄ όλους ότι η όποια κινητήρια διεκδικητική δύναμη έχουν οι στρατιωτικοί προέρχεται από τους εν ενεργεία. Το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή και δεν χρειάζεται εξήγηση. Έξι εν ενεργεία ξεκίνησαν την δύσκολη προσπάθεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν άλλοι εν κρυπτώ ,χωρίς να ενημερώνουν ΚΑΝΕΝΑ έκαναν συναντήσεις με υπουργούς της τότε κυβέρνησης! Με αποτέλεσμα μηδέν…

Μπορεί να μην είναι ευχάριστο για κάποιους αλλά αυτή τη στιγμή, μας αρέσει ,δεν μας αρέσει, οι μοναδικοί που έχουν φέρει αποτέλεσμα χειροπιαστό για τους στρατιωτικούς εν ενεργεία και αποστράτων είναι όσα έχουν κάνει οι Ενώσεις Στρατιωτικών των εν ενεργεία ,παρά τον πόλεμο που δέχονται και την λάσπη που “τρώνε” και εκ των έσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί κανείς να μην την αποδέχεται.

Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα απ΄ ότι φαίνεται. Η ανησυχία όσων άνοιξαν φορείς   χωρίς να έχουν λόγο και αντικείμενο, συνδέσμους για να δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις…προέδρων, ή ενώσεις για να εξυπηρετηθούν κάποια κομματικά σχέδια,έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ από την πληροφορία ότι ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει έτοιμο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία των Ενώσεων Στρατιωτικών. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες θα λειτουργούν κάτω από ΕΝΑ φορέα! Όλοι οι άλλοι θα καταργηθούν εκ των πραγμάτων. Τι πιο λογικό;

Το πιο παράδοξο είναι ότι αυτοί που τώρα αντιδρούν και δεν θέλουν ούτε ν΄ ακούν ,ούτε και να …βλέπουν άνθρωπο από την ΠΟΕΣ , είναι οι ίδιοι που “έσκιζαν” τα ρούχα τους για την “διασάλευση” της πειθαρχίας στο στράτευμα που θα προκαλούσαν οι Ενώνσεις και χειροκροτουσαν με πάθος τις ποινές Κωσταράκου κατά Τσουκαράκη.

Όπως και να ‘χει , έχουμε ξαναγράψει ότι ορισμένες φορές πρέπει να αποδεχόμαστε ότι ορισμένα πράγματα δεν γυρνάνε πίσω. Αυτό ισχύει και στη περίπτωση των Ενώσεων Στρατιωτικών και της ΠΟΕΣ. Όλοι και κυρίως αυτοί που είμασταν ενάντιοι στην λειτουργία τέτοιων Ενώσεων όταν πρωτοεμφανίστηκαν το ‘χουμε κατανοήσει . Καιρός να το καταλάβουν και οι ελάχιστοι που επιμένουν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν καριέρα προέδρου στις πλάτες στρατιωτικών.

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΟΤΩΠΟΥΛΟΣ