OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Ατυπη μίνι σύνοδος κορυφής με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία

18/12/2024 - 12:25
Μαρκ Ρούτε: Ένας σφοδρός επικριτής του Πούτιν στο τιμόνι του ΝΑΤΟ

File Photo/REUTERS/Denis Balibouse

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υποδέχεται σήμερα 18.12.2024 στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Η άτυπη μίνι σύνοδος κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Μαρκ Ρούτε, θα είναι η ευκαιρία για να συζητηθούν στο υψηλότερο επίπεδο τα «επόμενα βήματα» έπειτα από χίλιες ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Μαρκ Ρούτε, που ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέας του ΝΑΤΟ στις αρχές του Οκτωβρίου, επιδιώκει να συγκεντρώσει τους «αποφασιστικότερους» ως προς την υποστήριξη προς το Κίεβο Ευρωπαίους συμμάχους για να θέσει προς συζήτησιν δύο θέματα: πώς θα αντιμετωπισθεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ και τι μπορεί να γίνει περισσότερο για την Ουκρανία, συνοψίζει διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Εκτός της Ιταλίδας πρωθυπουργού, παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο της διακοπής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και για τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία επικαλείται πλέον την υπόθεση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενδεχόμενο που απέρριπτε επί μακρόν, υπό τον όρο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε χθες για «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν «δεν θα μπορεί να διαρρήξει». Και ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, να υπάρξει εγγύηση ασφαλείας είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που θα εγγυηθεί την προστασία της.

Όμως, η προοπτική της ουκρανικής ένταξης είναι μεν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «μη αναστρέψιμη», αλλά όχι και άμεση, οπότε η έννοια της προσφοράς εγγυήσεων ασφαλείας είναι επιβεβλημένη. Η Γαλλία και η Πολωνία συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βαρσοβία την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την εποπτεία ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.

Η συζήτηση προοδεύει, αλλά είναι ακόμη δύσκολη εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις μελλοντικές προτάσεις που θα διατυπώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Άρα ο στόχος είναι «να γίνει η Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή πριν από τυχόν διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ιδέα συνοψίζεται στην επικύρωση της «κοινής γραμμής δράσης» ανάμεσα στους Ευρωπαίους με την παράλληλη διατήρηση του «στενού συντονισμού για τα επόμενα στάδια», εξήγησε η Τζόρτζια Μελόνι.

Και για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, επείγουσα ανάγκη είναι η προμήθεια περισσότερων όπλων που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη από 12 έως 15 επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατευθεί από τις διαρκείς επιθέσεις της Ρωσίας κατά των πόλεων και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

«Είναι εφικτό. Ο βασικός παράγοντας είναι η πολιτική βούληση», είπε.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕΝΑΤΟΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert