OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Η συμμαχία ετοιμάζεται για έναν πόλεμο στο διάστημα

06/11/2019 - 08:01
ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θεωρεί το διάστημα ως έναν επίσημο «πολεμικό τομέα» («warfighting domain») στη σύσκεψη κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Η πιθανή ανακοίνωση θα ενισχύσει την ιδέα ότι – όπως ο τομέας του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας- το διάστημα είναι ένα πιθανό πεδίο μελλοντικών μαχών, του οποίου ο έλεγχος είναι ζωτικός σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους υποστηρικτές του κινήματος ειρηνικής χρήσης του διαστήματος και την απαγόρευση των διαστημικών όπλων. Σύμφωνα με το Reuters, το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει σε σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις 3-4 Δεκεμβρίου ότι «οι μάχες μπορούν να διεξάγονται όχι μόνο στη ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα και στα δίκτυα υπολογιστών, αλλά και στο διάστημα, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση είναι σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενη από την Γαλλική και την Αμερικανική κυβέρνηση η οποίες δεν θέλουν να αφήσουν στη Ρωσία ανοιχτό πεδίο διαστημικής υπεροχής.

Η Γαλλία κοιτάει το διάστημα για απειλές

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, ετοιμάζεται να αποκαλύψει τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης στο τέλος του έτους.

Μάλιστα, για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Άμυνας.

ΝΑΤΟ

Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα.

Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και τη διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.

Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ στην ανανέωση των δορυφόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Popular Mechanics

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

Ζελένσκι: Αν δεν πάρουμε δάνειο από τα παγωμένα ρωσικά assets, θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή drones

Top News

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»

Σπάει τη σιωπή της η διευθύντρια HR που έγινε viral από την kiss cam των Coldplay: «Στιγμιαίο λάθος μετά από αλκοόλ»

Ο Γιώργος Καρτελιάς έπαθε έμφραγμα και έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο: «Ήμουν μόνος και ένιωσα έναν πόνο στο στήθος»

Στέφανος Παπαδόπουλος: Τα πρώτα βήματα στις πίστες της Θεσσαλονίκης, η κάθοδος στην Αθήνα και τα βίντεο με τον Γιώργο Μαζωνάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert