OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

NATO: Τούρκοι αξιωματούχοι «τρώνε πόρτα» σε συνεδριάσεις λόγω των S-400

14/05/2019 - 11:46
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αδιαμφισβήτητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό με τις προκλητικές και επιθετικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο από ότι φαίνεται έχει «ενοχλήσει» και τους αξιωματούχους του NATO.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος-μέλος της Συμμαχίας, οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση των S-400, αλλά και πρόσφατων ενεργειών της τουρκικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, έχουν ενοχλήσει και «εκνευρίσει» τους νατοϊκούς εταίρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «ρίξει πόρτα» στους Τούρκους συναδέλφους τους, σε κρίσιμες συνεδριάσεις με θεματικές την ασφάλειας και τις πληροφορίες.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ahval, αναφέρει πληροφορίες από Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους που δήλωσαν ότι «μένουν στην απέξω» από συναντήσεις στρατιωτικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος και από ανάλογες επιτροπές του NATO, με αφορμή της αυξανόμενη ανησυχίας των Συμμάχων αναφορικά με την ασφάλεια των πληροφοριών τους, λόγω της αγοράς των S-400.

Ποιο είναι το «παρασκήνιο»

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ρωσικοί πύραυλοι που έχουν «ενοχλήσει» το NATO, αλλά επίσης και άλλα περιστατικά, όπως η αποχώρηση των Τούρκων αξιωματούχων, από την τελετή αλλαγής διοίκησης στα κεντρικά γραφεία του NATO στο Βέλγιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση αντιπροσωπεία από την Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι του NATO, ωστόσο  είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προσκεκλημένων.

S-400 στην Τουρκία

Οι αξιωματούχοι του NATO χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σφάλμα στο πρωτόκολλο», αλλά οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον αρθρογράφο και στρατιωτικό αναλυτή Metin Gurcan ότι δεν πείσθηκαν από την απάντηση και ότι αποκλείεται το NATO να έκανε τέτοιο λάθος.

Ενδεχομένως, το περιστατικό αυτό να είχε την «συμβολικότητά» του, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του NATO και της Τουρκίας ως «απάντηση» στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, την οποία οι νατοϊκοί αξιωματούχοι, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει και υπογραμμίσει πως είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του NATO.

Τι «αποκάλυψαν» οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Έτσι, οι Τούρκοι διπλωμάτες αποκάλυψαν πως περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι έχουν μείνει τις τελευταίες εβδομάδες «έξω» από κρίσιμες συναντήσεις σχετικά με τις πληροφορίες και την αεροπορική άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως περίπου 100 Τούρκοι στρατιωτικοί θα ξεκινήσουν εκπαίδευση σε στρατιωτικό κέντρο στη Ρωσία, ώστε να λάβουν την απαραίτητη κατάρτιση στην λειτουργία για να λειτουργήσουν συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 στα τέλη Μαΐου.

O αναλυτής Metin Gurcan, που ήρθε σε επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και συνέβαλε στο ρεπορτάζ, εκτιμά πως οι εξελίξεις αυτές ίσως επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι αξιωματούχοι να εξαιρεθούν από ορισμένες κρίσιμες μονάδες του NATO, όπως τις υπηρεσίες πληροφοριών στα στρατιωτικά επιτελεία, αλλά και τις συνεδριάσεις σχετικά με την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, χρησιμοποιώντας ως «αφορμή» την ασφάλεια των πληροφοριών, οι οποίες είναι πιθανό να «εκτεθούν» από την αγορά των S-400.

Με πληροφορίες από: Ahval

Tags: NATOS-400S-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΡΩΣΙΑΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

26/03/2026 - 19:11
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα – Βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1939 ο αρχιστράτηγος Φράνκο κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον εμφύλιο

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Top News

Miss Grand Thailand 2026: Η στιγμή που πέφτουν τα ψεύτικα δόντια υποψήφιας ενώ βρισκόταν στη σκηνή - Δείτε βίντεο

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένας φίλος μάγκας, κάποτε, μας πέταξε μέσα στο αμάξι να τρέξουμε μέχρι θανάτου

Μαρία Καρυστιανού: «Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμε τη δίκη στην κάτω αίθουσα, από την τηλεόραση»

Ελένη Ζιώγα: Παντρεύτηκα στα 17 μου, εκείνη την εποχή θεωρούνταν επανάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert