Σε μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών προχωράει η Γερμανία

Η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει το μερίδιό της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ κατά 5 δισ. Ευρώ σε 47,3 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι φετινές στρατιωτικές δαπάνες, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ΝΑΤΟ, θα ανέλθουν σε 47,32 δις ευρώ – πέντε τοις εκατό περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν, όπως ανέφερε η DW .

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάσουν το 1,35% του ΑΕΠ. Αυτό θα σημαίνει τη μεγαλύτερη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Γερμανίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2020, οι γερμανικές πιστώσεις για στρατιωτικές ανάγκες θα αυξηθούν στα 49,67 δισ. Ευρώ, που θα αντιστοιχούν στο 1,38% του ΑΕΠ. Το 2018, ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήταν μόλις στο 1,23% του ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε το dpa, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι τουλάχιστον προσωρινά θα αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στη συμμαχία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά του για την άδικη κατανομή του οικονομικού βάρους στη συμμαχία και επικρίνει τη Γερμανία για το σχετικά χαμηλό ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό της.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2018, ο Τραμπ δεν απέκλεισε μάλιστα ούτε το ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εάν δε συμμορφωθούν όλα τα μέλη της συμμαχίας με το 2% που προβλέπεται για τις αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας.

Πηγή: NewsAm