OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1912 ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε Στρατηγός

09/11/2025 - 00:01
απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Share on FacebookShare on Twitter

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία. Είναι η 18η Μπρυμαίρ, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Γάλλων επαναστατών.

1866: Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης την ανατίναξε, σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους Τούρκους. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

1888: Ο Άγγλος κατά συρροή δολοφόνος, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1906: Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1912: Δημοσιεύεται το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο προβιβάζεται ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, διάδοχος Κωνσταντίνος, σε στρατηγό.

1918: Επανάσταση στη Γερμανία. Η βασιλεία καταρρέει, καθαιρείται ο Κάιζερ και ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακηρύσσει την ελεύθερη λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας.

1919: Φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος.

1925: Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1931: Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά.

1935: Ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Σαγκάη της Κίνας.

1938: Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων). Οι Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν και δολοφονούν χιλιάδες Εβραίους. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953: Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1966: Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής στο Λονδίνο τη Γιόκο Όνο.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου, που λύνουν το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας.

1985: Ο Γκάρι Κασπάροφ σε ηλικία 22 ετών γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του Ανατόλι Καρπόφ σε αγώνα στη Μόσχα.

1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου μετά από 28 χρόνια. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ανοίγει τα σύνορά της προς τη Δύση. Κάτοικοι της πόλης αρχίζουν την κατεδάφιση του Τείχους. Εκατοντάδες χιλιάδες ανατολικογερμανοί παραβιάζουν το Τείχος και ξεχύνονται στη δυτική Γερμανία. Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συζητά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

1993: Στην Αίγυπτο, ανακαλύπτονται μηχανήματα παρασκευής μπύρας, ηλικίας 3.500 ετών.

1994: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από πολύμηνη διαδικασία, τον κρίνει ένοχο για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.

 

Tags: ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Related Posts

σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1913 ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

03/03/2026 - 00:01
Σπέτσαι
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1913 ο ελληνικός στρατός, υπό την προστασία του θωρηκτού «Σπέτσαι», απελευθερώνει τη Σάμο

02/03/2026 - 00:01
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1935 αποτυγχάνει το κίνημα της «1ης Μάρτη» – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφεύγει στην Ιταλία

01/03/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Ελληνικός θόλος πάνω από την Κύπρο: Πώς οι δύο φρεγάτες και τα τέσσερα Viper αναλαμβάνουν την αποτροπή

Σαν σήμερα: Το 1913 ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Οι Φρουροί της Επανάστασης κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ και απειλούν να επιτεθούν σε όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει

Ιράν: Σφοδρές εκρήξεις στην Τεχεράνη – Το Ισραήλ καλεί για εκκενώσεις

CENTCOM: Στους έξι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από τις συγκρούσεις με το Ιράν

Κύπρος: Απέπλευσαν «ΚΙΜΩΝ» και «ΨΑΡΑ» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει και η Γαλλία Rafale

CENTCOM: Χτυπήθηκε το ιρανικό drone carier «Shahid Bagheri» – Τα αμερικανικά B-1 βομβαρδίζουν βαθιά στο Ιράν

Κατάρ: Τα αποθέματα των πυραύλων Patriot φτάνουν για ακόμη τέσσερις μέρες – Νεκρός ένας ναύτης του Κουβέιτ

Top News

Ευγενία Λιμαντζάκη: «Μου συστήθηκε από τον γιατρό να διακόψω την κύηση» - Η εξομολόγηση για τους δίδυμους γιους της

Φρεγάτα Κίμων: Ο Έλληνας στρατηγός που έδωσε τη ζωή του για να σώσει την Κύπρο από τους Πέρσες - Η ιστορία επαναλαμβάνεται 2.500 χρόνια μετά

Κατασκοπεία στη Σούδα: Ο Γεωργιανός είχε φωτογραφίες του αεροπλανοφόρου Gerald Ford στο κινητό του – Πως μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ

Ο γιος του Τομ Χανκς, Τσετ, ταξίδεψε με ελληνικό διαβατήριο και δεν τον αφήνουν να επιστρέψει στις ΗΠΑ - «Ελευθερώστε με»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert