OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, βάζοντας «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

10/08/2022 - 00:03
Σαν σήμερα - συνθήκη Σεβρών
Share on FacebookShare on Twitter

Σαν σήμερα, 10η Αυγούστου,

το 1519 ξεκινούν από τη Σεβίλλη τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, προκειμένου να περιπλεύσουν την υδρόγειο.

το 1675 ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Β’ θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

το 1792 κατά τη διάρκεια της Γαλλική Επανάσταση, στην έφοδο στο παλάτι Τουιλερί, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

το 1793 εγκαινιάζεται το Μουσείο του Λούβρου.

το 1911 στη Βρετανία, η Βουλή των Λόρδων χάνει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις νομοθετικές πράξεις.

το 1913 υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

το 1919 ο εθνικός στρατός της Ουκρανίας σκοτώνει 25 Εβραίους.

το 1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ της Τουρκίας και Συμμάχων της Αντάτ, σύμφωνα με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα 9/10 των εδαφών της. Από τη μεριά της Τουρκίας υπογράφει ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ’, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1932 στην Ισπανία, ο στρατηγός Χοσέ Σαντζούρτζο καταλαμβάνει τη Σεβίλλη πριν προλάβει η κυβέρνηση Ζαμόρα να καταστείλει την εξέγερση.

το 1933 έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου, όπου εργάτες συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή.

το 1939 καταποντίζεται νησίδα κοντά στο ηφαίστειο της Θήρας.

το 1945 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία υπογράφει τη Συνθήκη του Πότσνταμ και συμφωνεί στην παράδοση άνευ όρων, τερματίζοντας τον πόλεμο.

το 1948 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην αμερικανική τηλεόραση η Candit Camera, μετά από αρκετών χρόνων παρουσία στο ραδιόφωνο ως Candit Microphone.

το 1953 ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

το 1967 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος του βιβλίου του σκακιστή Τριαντάφυλλου Σιαπέρα «Το σκάκι».

το 1971 αρχίζει στο Ελσίνκι το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) και διαρκεί 6 ημέρες. Ο Valeri Borsov κερδίζει στα 100μ (10.3″) και στα 200μ (20.3″). Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τερματίζει τρίτος στα 100μ με 10.6. Ατυχώς για τον πρωταθλητή μας θα δει πολλές φορές την πλάτη του Σοβιετικού, που θα κυριαρχήσει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 1968 έως και το 1976 και θεωρείται ο κορυφαίος Ευρωπαίος σπρίντερ όλων των εποχών.

το 1985 το πρώτο άλμπουμ της Μαντόνα «Like a Virgin» είναι ο πρώτος δίσκος από γυναίκα καλλιτέχνιδα που ξεπερνά σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια.

το 1988 ο Αμερικανός Ματ Μπιόντι κάνει παγκόσμιο ρεκόρ όταν κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε 42.42.

το 1990 το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Μαγγελάνος» φτάνει στον πλανήτη Αφροδίτη.

το 1992 στο Αφγανιστάν, 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του χειρότερου βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Καμπούλ στα 14 χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

το 1995 στη βόρεια Κίνα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

το 1995 στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει τη νικοτίνη ναρκωτικό και διατυπώνει προτάσεις για την πρόληψη του εθισμού των νέων.

το 1996 στην Ισπανία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.

το 1997 ολοκληρώνεται το «Αθήνα ’97», το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF που ξεκίνησε την 1η του ιδίου μήνα και το οποίο στέφεται από μεγάλη οργανωτική επιτυχία. Το γραφείο Τύπου που παίρνει το πρώτο βραβείο ανάμεσα στις διοργανώσεις της χρονιάς έχει επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος παίρνει για πέμπτη φορά την διάκριση αυτή (ΕΠΑ ’82, ΕΠΑ ’85, Eurobasket ’87, Eurobasket ’95).

Σαν σήμερα, το 1397 γεννήθηκε ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αλβέρτος Β’ των Αψβούργων, το 1898 ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Χέιλι, ο οποίος έπαιξε τον «Τενεκεδένιο» στο «Μάγο του Οζ», το 1947 ο Αγγλος μουσικός Ίαν Αντερσον, η ψυχή του συγκροτήματος των «Jethro Tull» και το το 1960 ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας.

Το 1951 πέθανε ο ιδρυτής και διευθυντής της «Καθημερινής» Γεώργιος Βλάχος.

Tags: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Related Posts

εμφύλιος
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1939 ο αρχιστράτηγος Φράνκο κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον εμφύλιο

28/03/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

27/03/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

26/03/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1939 ο αρχιστράτηγος Φράνκο κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον εμφύλιο

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

Top News

Miss Grand Thailand 2026: Η στιγμή που πέφτουν τα ψεύτικα δόντια υποψήφιας ενώ βρισκόταν στη σκηνή - Δείτε βίντεο

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένας φίλος μάγκας, κάποτε, μας πέταξε μέσα στο αμάξι να τρέξουμε μέχρι θανάτου

Μαρία Καρυστιανού: «Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμε τη δίκη στην κάτω αίθουσα, από την τηλεόραση»

Ελένη Ζιώγα: Παντρεύτηκα στα 17 μου, εκείνη την εποχή θεωρούνταν επανάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert