OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Νατοϊκό φάουλ: Με ΝΟΤΑΜ από τα κατεχόμενα στο FIR Λευκωσίας o «Sea Guardian»

01/05/2018 - 11:01
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Νατοϊκό φάουλ. Με ΝΟΤΑΜ από τα κατεχόμενα οι επιτελείς της βορειατλαντικής συμμαχίας συμπεριλαμβάνουν στους τομείς της επιχείρησης »Sea Guardian» και το FIR Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου» το ΝΑΤΟ παραβλέπει για επιχειρήσεις του από τουρκικές βάσεις, τις διεθνείς συμφωνίες, συμβάσεις και ρυθμίσεις ακολουθώντας την Τουρκία στις παράνομες ενέργειές της σε βάρος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με τουρκική παράνομη ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύεται μεγάλη περιοχή του νοτιοδυτικού τμήματος του FIR Λευκωσίας, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κατασκοπευτικές πτήσεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Ν0092/18 που εκδόθηκε μάλιστα μέσω των παράνομων υπηρεσιών των κατεχομένων για την αποκαλούμενη περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών «Ερτζιάν», με τον άτυπο διεθνή κωδικό «LCEN», αναφέρεται ότι, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιεί πτήσεις του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Warning and Control System), τα γνωστά AWACS, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Φύλακας των Θαλασσών». Οι πτήσεις, αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ, θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο 2 και 3 Μαΐου, «στην εναέρια περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Ερτζιάν σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο θάλασσα».

Αναφέρεται επίσης στην παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ, ότι τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, θα είναι και οπτικά αναγνωρίσιμα αλλά και θα μπορούν να εντοπίζονται μέσω των ραντάρ. Μάλιστα, προτρέπεται η διεθνής αεροπορία, να μην πραγματοποιεί πτήσεις στη «δεσμευμένη» περιοχή σε ύψος μεταξύ των 28.000 ποδών και των 31.000 ποδών.

Πρόκειται για περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, που επικαλύπτει σημαντικές ζώνες για την αεροπλοΐα στην περιοχή του FIR Λευκωσίας και μάλιστα τα αναφερόμενα υψόμετρα είναι αυτά που πετούν πολλά αεροσκάφη. Είναι βέβαιο ότι η εν λόγω δέσμευση θα επιφέρει ιδιαίτερη παρενόχληση με αλλαγές πορείας για αεροσκάφη που απογειώνονται από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και από την Αίγυπτο.

Η επιχείρηση «Φύλακας των Θαλασσών» του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2016 και σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων, εκτός της Τουρκίας και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ενώ συντονίζεται από τη Ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Βρετανία.

Μέχρι τώρα οι δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «φύλακας των Θαλασσών», κινούνταν σε περιοχές νότια της Κρήτης επιτηρώντας τις ακτές της Λιβύης όπως και νοτιοανατολικά της Κύπρου, κοντά στη Συρία. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρει μεταφορά των επιχειρήσεων βορειοδυτικά της Κύπρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία, για ανάλογες δεσμεύσεις, απευθύνεται πάντοτε στις νόμιμες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Tags: FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣNATOSEA GUARDIAN

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert