OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Υποθαλάσσια drones κάνουν πιο φονικά τα αμερικανικά υποβρύχια! ΦΩΤΟ

22/07/2017 - 19:05
Share on FacebookShare on Twitter

Μικρά υποθαλάσσια drones θα γίνουν στο μέλλον το «μακρύ χέρι» των υποβρυχίων του αμερικανικού Ναυτικού βοηθώντας τα να εντοπίζουν και να επιτίθενται κατά εχθρικών σκαφών.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου ανέθεσε στην βρετανική BAe Systems την ανάπτυξη ενός μικρού, μη επανδρωμένου, υποθαλάσσιου οχήματος (UUV) το οποίο θα βοηθά τα αμερικανικά υποβρύχια στον εντοπισμό αντιπάλων σκαφών και στην εμπλοκή τους με αυτά.

Το υποθαλάσσιο όχημα αποτελεί μέρος του προγράμματος MOCCA (Mobile Offboard Clandestine Communications and Approach) που σχεδιάσθηκε με σκοπό να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αισθητήρων του αμερικανικού Ναυτικού με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Αν όλα πάνε όπως προβλέπεται, το εν λόγω πρόγραμμα θα λύσει πολλά προβλήματα παρέχοντας στον στόλο των αμερικανικών υποβρυχίων νέες δυνατότητες ζωτικής σημασίας.

Φωτογραφία: Υποβρύχιο κλάσσης Virginia


Στην πράξη, το πρόγραμμα MOCCA θα αυξάνει την εμβέλεια εντοπισμού των εχθρικών σκαφών και την ιχνηλάτηση για την στοχοποίησή τους δια της συνεργασίας υποθαλασσίων drones και ενεργητικών σόναρ. Σύμφωνα με την DARPA, η χρήση των UUV από απόσταση μέσω ασφαλών επικοινωνιών παρέχει το πλεονέκτημα της αύξησης της εμβέλειας εντοπισμού/ιχνηλάτησης χωρίς να «προδίδεται» το υποβρύχιο.

Τα ενεργητικά σόναρ εντοπίζουν τον στόχο στέλνοντας ηχητικά «κύματα» που αντανακλώντας στα εχθρικά σκάφη, επιστρέφουν καταδεικνύοντας την θέση τους. Ωστόσο έτσι το υποβρύχιο παύει να είναι «αόρατο» αφού κάνει γνωστή την παρουσία του στα παθητικά σόναρ του αντιπάλου.

Το υπό ανάπτυξη UUV θα πρέπει να έχει διάμετρο 21 ιντσών, ή και μικρότερη, προκειμένου να χωράει στους τορπιλλοσωλήνες των 21 in που διαθέτουν τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (SSN) κλάσης Virginia. Επίσης, θα πρέπει να ξεπερασθούν ορισμένα προβλήματα τεχνικής φύσεως καθώς η θέση των UUV μπορεί να αποκαλυφθεί αν το σόναρ δεν κατευθύνεται σωστά ενώ το μικρό μέγεθος των drones ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του σόναρ.

Φωτογραφία: Υποβρύχιο (SSN) κλάσσης Virginia 

Το πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τα υποβρύχια του αμερικανικού Ναυτικού τα οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) Ναύαρχο Χάρις συνιστούν «αρχικό ασύμμετρο πλεονέκτημα» έναντι μιας Κίνας που επεκτείνει όλο και περισσότερο την ναυτική της παρουσία. Καταθέτοντας πέρυσι ενώπιον του Κογκρέσου, ο Ναύαρχος Χάρις επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση μόνο ο μισός υποβρύχιος στόλος των ΗΠΑ μπορεί να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι αυτό την ώρα που ορισμένες αναφορές εκτιμούν ότι το κινεζικό Ναυτικό δύναται να ξεπεράσει το αμερικανικό μέχρι το 2020. 

Tags: DRONESUAVΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΠΑΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Ισραήλ: Μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση της Χεζμπολάχ – Ο IDF εξουδετέρωσε στέλεχος της ιρανικής Quds στη Βηρυτό

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert