Η Γερμανία επιμένει στο «δεν πληρώνω» για τις αποζημιώσεις

Τη γνωστή του θέση επανέλαβε το Βερολίνο απορρίπτοντας την καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα που προκάλεσε στον άμαχο πληθυσμό η ναζιστική κατοχή,αλλά και για το κατοχικό δάνειο .

«Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι ζητήματα επανορθώσεων και αποζημιώσεων έχουν λυθεί νομικά και πολιτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου κ.  Άγκελα Μέρκελ, μία μέρα αφότου ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στην Γερμανία για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Υποστήριξε ότι αυτά τα θέματα χουν λυθεί από το 1960 και ότι τότε η Γερμανία πλήρωσε το ελληνικό κράτος.«Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε τρέχοντα ζητήματα» πρόσθεσε, επικαλούμενος και την Συνθήκη 2+4 υποστηρίζοντας ότι υπέχει θέση Συνθήκης Ειρήνης – κάτι όμως που δεν ισχύει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με επανορθώσεις, καθώς και πως τέτοιου είδους απαιτήσεις αποπροσανατολίζουν από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.Πάντως ανέφερε ότι υπάρχει και ο δρόμος των δικαστηρίων.- προφανώς ξεχνώντας ότι υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για το Δίστομο .( Στην φωτό μαυροφόρες, χήρες και μανάδες σφαγιασθέντων, πάνε στο νεκροταφείο για να ανάψουν τα καντήλια, λίγες εβδομάδες μετά την Σφαγη)

Η Γερμανια θα αμυνθεί

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα κ. Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου.

«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Μίχελμπαχ.

Ο γερμανικός τύπος

Όσον αφορά τα γερμανικά ΜΜΕ τα γερμανικά ΜΜΕ καταγράφουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην Βουλή.
«Τσίπρας: Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για ηθικούς λόγους» και υπέρτιτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαιτεί εκ νέου αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των ναζί» γράφει η Bild. Χαρακτηριζει τη ομιλία ως επίθεση στην Γερμανία.
.Το Focus αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να κατάσχει γερμανική περιουσία
Το Spiegel γράφει «Η Ελλάδα απειλεί να κατάσχει Γερμανική περιουσία έναντι πολεμικών αποζημιώσεων».
Η Tαgespiegel, στο δικό της δημοσίευμα για τις γερμανικές αποζημειώσεις γράφει ότι ο κ. Τσίπρας συγκαλεί επιτροπή για τις αποζημιώσεις. Η Zeitung γράφει ο Κ. Τσίπρας χρεώνει τη Γερμανία για τακτικισμούς.
 Ο τίτλος της Die Zeit. ειναι »Ξεκινά τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων»
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine γράφει ότι για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει .