Μισθολόγιο: Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές των ενστόλων με τα νέα δεδομένα

Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές των ενστόλων με τα νέα δεδομένα; Μια πρώτη απάντηση στο φλέγον ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο ιστότοπος enstoloi.net μέσα από μια στατιστική επεξεργασία του Νέου Μισθολογίου με την εισαγωγή βαθμών και ετών υπηρεσίας ανά προέλευση υπηρετούντων. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα στοιχεία που παρατίθονται είναι ενδεικτικά και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τα δε ποσά -επίσης ενδεικτικά- αναφέρονται σε διαφορά στον πληρωτέο μισθό (στα μικτά η διαφορά είναι μεγαλύτερη).

Κατηγορία Α
ΑΓΕΣ: αύξηση ~120 €
Ανώτατοι: αύξηση 20 ~ 50 €
Μεσαίοι βαθμοί (Τχης ~ Σχης): αύξηση ή μείωση από -40 έως +50 €.
Μικροί βαθμοί: μείωση από 10 ~ 40 €.

Κατηγορία Β
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ – ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΑΣΣΥ – ΤΕΜΑ)
Αξκοί (εξ’ υπξκών): μικρή αύξηση ή μείωση από -20 έως +30 €.
Υπξκοί (απόφοιτοι ΑΣΣΥ): μείωση από 20 ~ 40 €.
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΑΣΤΦΚΕΣ – ΑΡΧΦΚΕΣ – ΑΝΘΜΟΙ)
Μεγάλη μείωση από 50 ~ 160 €, για όσους ανήκουν στους 4 πρώτους πίνακες εδώ: ΠΟΑΣΥ – Πίνακες μισθολογικών προαγωγών

Κατηγορία Γ
ΕΜΘ: Για λίγα έτη μείωση 10 ~ 50 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 0 ~ 10 €.
ΕΠΟΠ: Για λίγα έτη μεγάλη μείωση 40 ~ 80 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 10 ~ 15 €.

Κατηγορία Δ
Για τους ειδικούς φρουρούς / συνοριακούς φύλακες δεν έχει αποσαφηνισθεί κατά πόσο είναι ακριβές το υφιστάμενο μισθολόγιο καθώς απαιτείται επιβεβαίωση. Ωστόσο φαίνεται να προκύπτει μία μεγάλη μείωση περίπου 150 € για όλα τα έτη υπηρεσίας.

Σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο enstoloi.net διαφαίνεται ότι θεσμοθετείται “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, με αυξήσεις στους μεγάλους βαθμούς, αυξομειώσεις κατά περίπτωση στους μεσαίους βαθμούς και μειώσεις στους χαμηλόβαθμους. Η κατάργηση της θητείας για αύξηση ΕΧΥ και μισθολογικού βαθμού (για κατάταξη μετά την 1-1-2017) θα επηρρεάσει μελλοντικά εκείνους που δεν προέρχονται από παραγωγικές σχολές, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν χρόνο θητείας.

Ασάφειες – Εκκρεμότητες

Όπως συνήθως συμβαίνει, κάθε σημαντική αλλαγή συνοδεύεται από πλήθος εκκρεμοτήτων που χρήζουν διευκρινήσεων και περαιτέρω νομοθέτησης. Το νέο μισθολόγιο είναι σαφές ως προς το σκέλος των ακαθάριστων αποδοχών, αλλά χρειάζονται αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά τις κρατήσεις.

α. Οι κρατήσεις για μερίσματα, επικουρικά και εφάπαξ καθορίζονται από κάθε ταμείο με διαφορετικές μεθόδους, και συνήθως υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, του ΕΧΥ και κάποιων επιδομάτων.
Επειδή τα περισσότερα επιδόματα καταργήθηκαν και κάποια άλλαξαν ονομασία και ποσό, θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις από όλα τα ταμεία για να τροποποιηθεί ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το νέο μισθολόγιο.

β. Το ύψος του μερίσματος στους στρατιωτικούς υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθολογικοί βαθμοί καταργούνται, θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί νέος τρόπος υπολογισμού μερίσματος σε όσους θα διαγραφούν μετά την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθολογίου.

γ. Ομοίως το δικαιούμενο εφάπαξ καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό και κάποια επιδόματα, τα οποία όμως καταργούνται.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε σχέση με τις διαφοροποιημένες εισφορές που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο.