OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Συνέβη η πρώτη σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος!

16/10/2017 - 17:10
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μανούσος Τραχαλάκης
Air Safety Investigator MSc

Ο Καναδός Υπουργός Μεταφορών, λίγες ώρες πριν δήλωσε την πρώτη σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία των αερομεταφορών.
Σε δήλωση που προέβη χθες, ο Marc Garneau αποκάλυψε ότι την Πέμπτη, μια πτήση Skyjet χτυπήθηκε από drone, καθώς προσέγγιζε για προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Jean Lesage στην πόλη του Κεμπέκ.

«Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένος που το αεροσκάφος υπέστη μόνο μικρές ζημιές και ήταν τελικά σε θέση να προσγειωθεί με ασφάλεια. Το ατύχημα θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο σοβαρό εάν το drone είχε προσκρούσει στον κινητήρα ή στο πιλοτήριο», δήλωσε ο Garneau.

Το αεροσκάφος την ώρα της σύγκρουσης πετούσε στα 1500 πόδια και απείχε τρία μίλια από τον διάδρομο προσγείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το drone είχε υπερβεί κατά πολύ τα όρια των 400 ποδιών σε απόσταση όχι εγγύτερα των πέντε ναυτικών μιλίων από τα αεροδρόμια. Στο αεροσκάφος επέβαιναν οκτώ επιβάτες την ώρα της σύγκρουσης.

Το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αναφορές από χειριστές αεροσκαφών για παραλίγο ατυχήματα από drones. Επισήμως η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ην.Πολιτειών (FAA) πριν την σύγκρουση δεν είχε αναφέρει κάποια επίσημη καταχώρηση ανάλογου συμβάντος.
«Κάθε έρευνα μέχρι τώρα καταλήγει ότι οι συγκρούσεις που αναφέρθηκαν ήταν είτε σύγκρουση με πτηνά, είτε υπήρχε κάποια δομική αστοχία που δεν σχετιζόταν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος», ανέφερε η FAA χαρακτηριστικά σε δήλωση της.

Από την άλλη πλευρά, τον Σεπτέμβριο, δύο ελικόπτερα του στρατού των Ην.Πολιτειών χτυπήθηκαν από drone πετώντας πάνω από το Staten Island της Ν.Υόρκης, χωρίς όμως να καταχωρηθεί στα αρχεία της FAA, λόγω του τύπου των αεροσκαφών (στρατιωτικά).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες της FAA δηλώνουν ότι κανένα drone δεν επιτρέπεται να πετά πάνω από 400 πόδια, ούτε και κοντά σε αεροδρόμια ή αεροσκάφη. Για να πετάξει σε απόσταση 5 μιλίων από το αεροδρόμιο, χρειάζεται ειδική άδεια.

Στην Ελάδα ο αντίστοιχος κανονισμός που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017, ορίζει ότι τα ανάλογα drones μεταξύ άλλων πρέπει να ίπτανται κάτω από τα 400 πόδια (120 μέτρα) εκτός περιμέτρου 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια. Στην περίπτωση της ανοιχτής κατηγορίας (μέχρι 25 κιλά) το μέγιστο όριο είναι τα 400 πόδια (120 μέτρα) και στην περίπτωση της υποκατηγορίας Cat A0 (μέχρι ένα κιλό βάρος) το όριο είναι 50 μέτρα. Αυτή η οδηγία ισχύει εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ.

Tags: DRONES

Related Posts

Αρχηγός ΓΕΑ
Uncategorized

Αρχηγός ΓΕΑ: «Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ομογενοποίησης του στόλου των μαχητικών μας» [pics, vid]

11/05/2026 - 15:59
Τραμπ
Uncategorized

Τραμπ και φον ντερ Λάιεν είχαν καλή τηλεφωνική επικοινωνία για τη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ: «Σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος»

08/05/2026 - 10:42
Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Ο Akylas θα βγει πρώτος στη Eurovision, του κάνω πρόταση να τραγουδάμε του χρόνου μαζί

Χριστίνα Βίδου: Η πρώτη «καλησπέρα» στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, μετά την αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη

Η Αμαλία Κωστοπούλου έγινε 29 ετών: Σε ευχαριστώ Θεέ μου για αυτή την γεμάτη και όμορφη ζωή

Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert