Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9M729: Αυτός είναι ο “πυρηνικός” πύραυλος της Ρωσίας που προκαλεί νέο “Ψυχρό Πόλεμο” με τις ΗΠΑ - ΦΩΤΟ

24.01.2019 | 07:00
Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχει κλιμακωθεί με το “αγκάθι” να είναι ο νέος πύραυλος της Ρωσίας, ο λεγόμενο 9M729 “Novator”, ο οποίος δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης στις δύο πλευρές για τη Συνθήκη INF για τα Πυρηνικά.

Η Μόσχα επιμένει ότι ο νέος πύραυλος δεν παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης, με τους Αμερικανούς όμως να εμμένουν στη θέση τους για το αντίθετο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ “οδεύουν” προς αποχώρηση από την εν λόγω Συνθήκη, δημιουργώντας έτσι ένα “ψυχροπολεμικό κλίμα” το οποίο είναι πιθανό να φέρει αλλαγές στην διεθνή ισορροπία ισχύος.Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρώσοι θέλησαν να επιδείξουν το νέο πύραυλο σε στρατιωτικούς αντιπροσώπους και αξιωματούχους κρατών - μελών, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας τοποθετήθηκαν επί των πρόσφατων εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σε κοινή κοινή ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας, ότι “η απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την συνολική καταστροφή όλων των πυραύλων 9Μ729 είναι απολύτως απαράδεκτη για τη Ρωσία”.

"Η αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Γενεύη για διαβουλεύσεις σχετικά με τη Συνθήκη INF με μοναδικό σκοπό να μας παραδώσουν ένα τελεσίγραφο, το οποίο η Ρωσία απορρίπτει, αφού αυτό απαιτεί τις μονομερείς μας παραχωρήσεις που υποδηλώνουν συνολική καταστροφή εξάλειψη όλων των πυραύλων 9M729, και τον σχετικό εξοπλισμό ", είπε στη συνέχεια.

"Φυσικά, αυτή η προσέγγιση σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με μια επιμελή προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης που θα επωφελεί και τις δύο πλευρές και είναι απολύτως απαράδεκτη για εμάς ως προς την ουσία και το περιεχόμενο" προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει τον πύραυλο 9M729 σε εκπροσώπους της Οργάνωσης της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), των χωρών BRICS, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ."Εκπρόσωποι των κρατών της CSTO, της BRICS, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν προσκληθεί για την εκδήλωση σήμερα, μαζί με εκπροσώπους ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών", δήλωσε ο διπλωμάτης.

"Θεωρούμε καθήκον να παρέχουμε στους ξένους εμπειρογνώμονες την ευκαιρία να αποκτήσουν μια αληθινή εντύπωση και εικόνα από μόνοι τους", δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Ο διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι εξηγήσεις και οι διευκρινίσεις σχετικά με τον πύραυλο 9M729 θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο διάλογο με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μεσαίας Εμβέλειας (INF).

Επιπρόσθετα είπε ότι "αναμένουμε ότι τα αντικειμενικά τεχνικά δεδομένα που παρέχονται από εμάς και τα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν θα οδηγήσουν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ, η οποία θα βοηθήσει να δοθεί μια άλλη ευκαιρία σε ένα διάλογο με στόχο τη διατήρηση της Συνθήκης INF.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα των αμοιβαίων συμφερόντων αλλά και των ανησυχιών των δύο μερών και χωρίς οποιεσδήποτε αντιπαραγωγικά τελεσίγραφα".

Ολοκήρωσε λέγοντας ότι "η Συνθήκη πρέπει να διατηρηθεί, ενώ η αμερικανική πλευρά πρέπει να κάνει μια επιλογή".Ο νέος πύραυλος 9M729 της Ρωσίας του συστήματος τακτικών πυραύλων Iskander έχει εμβέλεια 480 χιλιομέτρων και δεν παραβιάζει τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας (INF), δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των Πυραυλικών Δυνάμεων και Πυροβολικού της Ρωσίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Ματβεγιέφσκι.

"Ο πύραυλος 9M729 διαθέτει ένα νέο ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλότερη ακρίβεια χτυπήματος στον στόχο, ενώ η κεφαλή και το σύστημα ελέγχου έχουν οριστικοποιηθεί και το μήκος του πυραύλου έχει μεγαλώσει, γεγονός που αύξησε το βάρος του", δήλωσε ο Ρώσος αξιωματικός.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι "ως αποτέλεσμα, η μέγιστη εμβέλεια του 9M729 έχει μειωθεί κατά 10 χιλιόμετρα και έτσι σε σύγκριση με τους πυραύλους 9Μ728, υπολογίστηκε στα 480 χιλιόμετρα", προσθέτοντας ότι το εύρος αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια στρατηγικών ασκήσεων διοίκησης Zapad-2017 (West-2017).Ο πύραυλος 9M729 είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του παλαιότερου πυραύλου 9M728 που αποτελεί μέρος του τακτικού συστήματος πυραύλων Iskander-M και κατασκευάστηκε και δημιουργήθηκε από το πειραματικό γραφείο σχεδιασμού της Novator.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο πύραυλος 9Μ729 έχει εμβέλεια που ξεπερνά το όριο των 500 χιλιομέτρων που προβλέπεται από τη Συνθήκη INF και απαιτεί από τη Ρωσία να καταστρέψει όλους τους πυραύλους αυτούς, απειλώντας με απόσυρση από τη συνθήκη.

Η Ρωσία έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ο πύραυλος 9Μ729 δεν παραβιάζει τη Συνθήκη INF αφού έχει περιορισμένη εμβέλεια και δεν ξεπερνά το όριο που επιτάσσει η Συνθήκη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επέδειξε στους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους και στα ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το σύστημα Iskander-M οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους 9Μ729 και το εμπορευματοκιβώτιο μεταφοράς και εκτόξευσης πυραύλων στο θεματικό πάρκο Patriot.Μια πηγή που παρευρέθηκε στην εκδήλωση ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ δεν παρέστησαν στην κοινή ενημέρωση της Τετάρτης του ρωσικού Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, τα οποία ήταν αφιερωμένα στον πύραυλο 9M729.

Η προθυμία των Ρώσων ήταν εμφανής στη χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης και παρουσίαση στους ξένους αξιωματούχους για τα τεχνικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του πυραύλου, ώστε να προβάλλει το επιχείρημά του ότι ο πύραυλος 9Μ729 δεν παραβιάζει τη Συνθήκη INF.

Εντούτοις οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να τηρήσουν μια “σκληρή” στάση απέναντι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Μόσχας.

Με πληροφορίες από: TASS / TASS / TASS

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ