Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγνωστες στιγμές της 21ης Απριλίου.

21.04.2011 | 06:48
Μερικά στιγμιότυπα της νύχτας της 20ης προς 21η Απριλίου,ελάχιστα έχουν ακουστεί ή γραφτεί. Άνθρωπος που έζησε τις ημέρες εκείνες την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την επιβολή της Χούντας μας διηγήθηκε ορισμένα απ΄ αυτά τα οποία είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούσε εκείνες τις ώρες.

•Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 20ης προς 21η Απριλίου ,έφυγε από το ΓΕΣ το σήμα προς όλους τους σχηματισμούς με το οποίο ενεργοποιείτο το σχέδιο “Προμηθεύς”.Ήταν το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας και επιβολής χούντας που τελικά διήρκησε επτά χρόνια.

Στόχος του σχεδίου “Προμηθεύς” ήταν μέχρι τη μία το πρωί η χώρα να έχει τεθεί υπό τον έλγχο των πραξικοπηματιών.

Μόλις το σήμα έφθασε στις μονάδες το πρώτο ερώτημα για τους αμύητους ήταν ένα: “ποιοι είναι κι αν έχουν την ευλογία των ανακτόρων”.

Τα ονόματα των Γ.Παπαδόπουλου, Σ.Παττακού γρήγορα κυκλοφόρησαν κι επειδή ο δεύτερος εθεωρείτο πάντα άνθρωπος των Ανακτόρων,πολλοί θεώρησαν ότι το πραξικόπημα είχε βασιλική κορώνα και έσπευσαν να ταχθούν με τη πλευρά των πραξικοπηματιών.”Θαυματουργός” ο Στέλιος που εκείνη τη νύχτα πέρασε από τα άρματα μάχης του ΚΕΤΘ …στο μυστρί.


•Οι πολιτικοί που συνελλήφθησαν μέσα στη νύχτα μεταφέρθηκαν στο Γουδί. Η συζήτηση μεταξύ τους ήταν μία:”ποιος το έκανε”; Ο Π.Κατσώτας που είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων αλλά είχε περάσει και από τη ΚΥΠ,έψαξε να βρει…ποιος έλειπε και αμέσως έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος ήταν….ο Π.Παπαληγούρας!

•Την ίδια ώρα ο Παπαληγούρας όμως κοιμόταν στο ημιυπόγειο της Πινδάρου,όπου έμενε. Στρατιώτες τον ξύπνησαν με τη βία για να τον συλλάβουν. Ο πολιτικός που είχε περάσει και από το ΥΕΘΑ ,άρχισε να φωνάζει και αυτό προκάλεσε τη βίαιη συμπεριφορά των στρατιωτικών που είχαν αναλάβει τη σύλληψή του.•Πηγαίνοντάς τον στο χώρο όπου κρατούνταν οι άλλοι πολιτικοί,έγινε το αμίμητο. Μόλις τον είδε ο Κατσώτας που ήταν πια βέβαιος ότι “ο Παναγής μας την έκανε”, φώναξε:”Ορίστε. Ήρθε να μας χλευάσει”! Έπεσε το σχετικό γέλιο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι ο Παπαληγούρας ήταν κρατούμενος.

•Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο δικηγόρος Σ.Βασιλείου ανέβαινε με το αυτοκίνητό του τη Λ.Αλεξάνδρας. Φίλος του Γεωργίου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο δικηγόρος έχει στη θέση του συνοδηγού τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Βλέποντας το στρατιωτικό μπλόκο ,την αποβιβάζει άμεσα,αλλά ο ίδιος πέφτει στα χέρια των στρατιωτικών ,οι οποίοι τον μεταφέρουν στο Διόνυσο ,σ΄ ένα στρατόπεδο Καταδρομέων. Εκεί θα τον περιποιηθούν δεόντως προσπαθώντας να τους εκμαιεύσουν απίθανα πράγματα για τη σχέση του με την οικογένεια Παπανδρέου και τη Μαργαρίτα. Θα περάσουν πολλές ημέρες ξύλου για να πειστούν ότι ο Βασιλείου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση -πέρα από τη φιλική- με την οικογένεια. Στο μεταξύ όμως είχε φάει πολύ ξύλο,όπως και πολλοί άλλοι βέβαια εκείνες τις ημέρες.

•Ο Γεώργιος Παπανδρέου,μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ο επικεφαλής αξιωματικός που τον είχε συλλάβει ο ταγματάρχης των Καταδρομών Δαβιώτης τον επισκέφτηκε και τον ρώτησε:” Πως είδατε την είσοδό μας στη πολιτική σκηνή”; Και ο Παπανδρέου του απάντησε: “Εντυπωσιακή ομολογουμένως. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι δεν υπάρχει έξοδος”.

•Πολιτικοί έχουν μεταφερεθεί στο ξενοδοχείο Πικέρμι. Ο ιδιοκτήτης, ρωτάει τι θα επιθυμούσαν για γεύμα. Ο Π.Κανελλόπουλος, αστειευόμενος παρήγγειλε…φασιανό και σολωμό. Μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν …το έπιασε το χιούμορ και ξεχύθηκε στο Πικέρμι για να εκπληρώσει τη παραγγελία! 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ