OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΧΑΛΚΗ: Το εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησής της

08/05/2013 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι εγκαταστάσεις της Σχολής θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να χρησιμοποιηθούν ως βιβλιοθήκη για έρευνα, συνέδρια και μελέτες, δήλωσε στη Hurriyet Daily News, ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης.  

«Από τη στιγμή που η σεβαστή Κυβέρνησή μας δεν έχει αποφασίσει να ανοίξει εκ νέου επίσημα τη Σχολή μας, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα,  αποφασίσαμε να το πράξουμε με άλλο τρόπο… Η Σχολή θα ανοίξει ως μοναστική αδελφότητα, ως τόπος συνάντησης, ως χώρος έρευνας στη βιβλιοθήκη της Σχολής, ως χώρος συνεδρίων, φιλοξενίας και μελέτης….Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας» δήλωσε ο Μητροπολίτης στην αγλόγλωσση εφημερίδα.

Η δήλωση έγινε παραμονή του Πάσχα στο νησί της Χαλκης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. 
Η Εκκλησία Αγίας Τριάδος, τμήμα του συγκροτήματος  της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,λειτουργησε την Ανασταση παρουσία προξενων από διαφορες χώρες. 

«Αυτή η ιδέα γεννήθηκε πέρυσι, όταν κάποιοι πρόξενοι  Ορθοδόξων χωρών  ήρθαν στην Χάλκη και έκαναν το ίδιο πράγμα, με μικρότερο αριθμό συμμετοχής, φυσικά. Η επιτυχία του περασμένου έτους οδήγησε στην ιδέα της επέκτασης της φετινής διοργάνωσης, καλώντας περισσότερους «, δήλωσε ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης. 

Η Χάλκη είναι κλειστή 42 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και  υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ιερατική σχολή θα μπορούσε να ανοίξει, αλλά δεν έχουν κάνει τολμηρά βήματα για το θέμα  ακόμα, σημειώνει η εφημερίδα. 

Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής έχει μετατραπεί σε διεθνές ζήτημα με τον  Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ.  Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα να καλεί την Τουρκία να ξανανοίξει τη Σχολή .Βεβαίως να σημειώσουμε εμείς ότι το θέμα δεν έχει <<μετατραπεί>> σε διεθνές αλλά είναι διεθνές θέμα υπό την έννοια της καταπάτησης από την Τουρκία των στοιχειωδών ανθρωπίνων ελευθεριών θρησκευτικής έκφρασης μερίδας πολιτών της. Και μάλιστα με την απαγόρευση λειτουργίας ενός θρησκευτικού Ιδρύματος της Ορθοδοξίας που σχετίζεται με την λατρεία σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να διευκολύνει την επανάληψη χωρίς καμία προϋπόθεση ή περαιτέρω καθυστέρηση έχει υποβληθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Άγκυρα στις 25 Φεβρουαρίου κατά την οποία  η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν συναντήθηκαν με διάφορους πνευματικούς ηγέτες. 

Tags: ΣΧΟΛΗΧΑΛΚΗ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε βιομηχανία όπλων που συνδέεται με την ισραηλινή Elbit Systems

Ιρανικός πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του Λιβάνου – Καταρρίφθηκε από αμερικανικό αντιτορπιλικό

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Ιράν: Σκληραίνει την στάση του ενόψει συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικα που ανήκουν στην Χεζμπολάχ – Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις [vid]

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert