OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΧΑΛΚΗ: Το εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησής της

08/05/2013 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι εγκαταστάσεις της Σχολής θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να χρησιμοποιηθούν ως βιβλιοθήκη για έρευνα, συνέδρια και μελέτες, δήλωσε στη Hurriyet Daily News, ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης.  

«Από τη στιγμή που η σεβαστή Κυβέρνησή μας δεν έχει αποφασίσει να ανοίξει εκ νέου επίσημα τη Σχολή μας, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα,  αποφασίσαμε να το πράξουμε με άλλο τρόπο… Η Σχολή θα ανοίξει ως μοναστική αδελφότητα, ως τόπος συνάντησης, ως χώρος έρευνας στη βιβλιοθήκη της Σχολής, ως χώρος συνεδρίων, φιλοξενίας και μελέτης….Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας» δήλωσε ο Μητροπολίτης στην αγλόγλωσση εφημερίδα.

Η δήλωση έγινε παραμονή του Πάσχα στο νησί της Χαλκης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. 
Η Εκκλησία Αγίας Τριάδος, τμήμα του συγκροτήματος  της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,λειτουργησε την Ανασταση παρουσία προξενων από διαφορες χώρες. 

«Αυτή η ιδέα γεννήθηκε πέρυσι, όταν κάποιοι πρόξενοι  Ορθοδόξων χωρών  ήρθαν στην Χάλκη και έκαναν το ίδιο πράγμα, με μικρότερο αριθμό συμμετοχής, φυσικά. Η επιτυχία του περασμένου έτους οδήγησε στην ιδέα της επέκτασης της φετινής διοργάνωσης, καλώντας περισσότερους «, δήλωσε ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης. 

Η Χάλκη είναι κλειστή 42 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και  υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ιερατική σχολή θα μπορούσε να ανοίξει, αλλά δεν έχουν κάνει τολμηρά βήματα για το θέμα  ακόμα, σημειώνει η εφημερίδα. 

Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής έχει μετατραπεί σε διεθνές ζήτημα με τον  Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ.  Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα να καλεί την Τουρκία να ξανανοίξει τη Σχολή .Βεβαίως να σημειώσουμε εμείς ότι το θέμα δεν έχει <<μετατραπεί>> σε διεθνές αλλά είναι διεθνές θέμα υπό την έννοια της καταπάτησης από την Τουρκία των στοιχειωδών ανθρωπίνων ελευθεριών θρησκευτικής έκφρασης μερίδας πολιτών της. Και μάλιστα με την απαγόρευση λειτουργίας ενός θρησκευτικού Ιδρύματος της Ορθοδοξίας που σχετίζεται με την λατρεία σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να διευκολύνει την επανάληψη χωρίς καμία προϋπόθεση ή περαιτέρω καθυστέρηση έχει υποβληθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Άγκυρα στις 25 Φεβρουαρίου κατά την οποία  η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν συναντήθηκαν με διάφορους πνευματικούς ηγέτες. 

Tags: ΣΧΟΛΗΧΑΛΚΗ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert