OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Εντιμη συνεννόηση Ελλάδας – Τουρκίας»! Ποιοι το γράφουν και γιατί δεν μπορεί να συμβεί

26/05/2014 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Άρχισαν τα δημοσιεύματα “ειδικών συνεργατών” σε μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες περί “έντιμης συνεννόησης Ελλάδας – Τουρκίας”. Ένας “ειδικός συνεργάτης” έγραψε στην Καθημερινή άρθρο με τίτλο “Έδαφος για έντιμη συνεννόηση Ελλάδας – Τουρκίας”! Τι υποστηρίζει;

Με λίγα λόγια ότι η εκλογή Ερντογάν πριν από 10 χρόνια είχε δημιουργήσει προσδοκίες για τον εκδημοκρατισμό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ότι αρκετοί στην Ελλάδα πίστεψαν -και ακόμη πιστεύουν- ότι ο Ερντογάν εννοεί αυτά που λέει και ότι ήλεγχε το στρατιωτικό κατεστημένο. Ότι τώρα μετά από τις ταραχές αυτό το κατεστημένο επανέρχεται και σ΄ αυτό αποδίδονται οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Οι πολίτες των δύο χωρών αψηφούν αυτές τις προσπάθειες υποστηρίζει ο “ειδικός συνεργάτης” και επισημαίνει τις οικονομικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Καταλήγει υποστηρίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία δεν λύθηκαν θέματα αλλά “διαμορφώθηκε ένα κλίμα ,που επιτρέπει μια έντιμη συνεννόηση ,χωρίς παραχωρήσεις και εκτπώσεις από τις βασικές και σταθερές εθνικές θέσεις, αλλά και με κατανόηση της πραγματικότητας”.

Ποια είναι η κατανόηση της πραγματικότητας δεν μας εξηγεί ο συντάκτης. Και αυτό είναι όλο το θέμα. Αν δεν μας απαντήσει αυτό τότε όλα τ΄ άλλα δεν μπορούν να συζητηθούν. Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο και κάθε λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα είναι αυτή που διαρκώς κάνει βήματα για να μην πούμε άλματα πίσω.

Συνηθίσαμε τις παραβιάσεις . Δεχτήκαμε επί της ουσίας να πετάμε στο μισό Αιγαίο και στο υπόλοιπο μόνο αν οι απέναντι το παρακάνουν.

Συνηθίζουμε τις παραβιάσεις χωρικών υδάτων. Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες της Άγκυρας να κάνει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αποφεύγουμε ακόμη και συζήτηση να κάνουμε για την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μάθαμε να ζούμε με την λογική να μην κάνουμε τίποτα που ενδεχομένως ενοχλήσει την Τουρκία.

Αναπτύξαμε πράγματα οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Πουλήσαμε ακόμη και μαρίνες και μικρά λιμάνια σε ακριτικά νησιά. Πουλήσαμε την μαρίνα του Φλοίσβου και τον Αστέρα Βουλιαγμένης σε Τούρκο!

Και σε αντάλλαγμα η απεναντι πλευρά στήνει εξέδρα άντλησης πετρελαιου κοντά στο Καστελόριζο. Το οποίο κατά τον τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά…στην Μεσόγειο.

Το λάθος που κάνει στην ανάλυσή του ο “ειδικός συνεργάτης” είναι ότι επί Ερντογάν οι προκλήσεις των Τούρκων μειώθηκαν. Μπορεί οι αριθμοί αυτό να δείχνουν αλλά η αλλαγή φιλοσοφίας και η “ποιότητα” των προκλήσεων επί Ερντογάν είναι πολύ χειρότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Οι “βόλτες” των τουρκικών πλοίων που κάνουν επίδειξη σημαίας στο Αιγαίο επί των ημερών του πολλαπλασιάστηκαν . Έγιναν καθεστώς . Επί των ημερών του αυξήθηκαν δραματικά οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.Και βέβαια για να μην μενουμε στο Αιγαίο, επί Ερντογάν η κατάσταση στη Θράκη “ξεφεύγει”.

Συνεννόηση μπορεί να γίνει με κάποιον που έχει την πρόθεση να συνενοηθεί. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν δείχνει να έχει τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Συνεπώς δεν χρειάζεται εμείς να κάνουμε το πρώτο βήμα. Έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά και όλα προς τα πίσω.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «ναύαρχοι της ξαγρύπνιας» ,οι εκλογές και η τραγωδία που πρέπει να αποφύγουμε


Οι Τούρκοι «έκρυψαν» τους χάρτες και τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους στο Αιγαίο

Tags: ΑΙΓΑΙΟΕΛΛΑΔΑΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert