OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Έτσι θα γίνουν οι κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς» – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

09/09/2014 - 23:56
Share on FacebookShare on Twitter

Οι στρατιωτικοί ετοιμάζονται για νέες δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση η οποία μέσω του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ όπως πρέπει, αλλά όπως εκείνη θέλει. Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης οδηγεί σε αγωγές και κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς. Δεν είναι θεωρίες, μπορούν να γίνουν.

Ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνακόπουλος που έχει αναλάβει τις δικαστικές μάχες των στρατιωτικών εξηγεί σε ενηρωτικό σημειώμά του όλη τη διαδικασία. Όλο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Ποιες είναι οι βασικές νομικές εκτιμήσεις του; Γράφει:

1. Κατά τη νομική μας άποψη, δεν υφίσταται επί του παρόντος κίνδυνος παραγραφής των σχετικών αξιώσεων, έτσι ώστε να επιβάλλεται η διακοπή της παραγραφής, μέσω αιτήσεως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή. Θυμίζουμε ότι, τόσο ο ν. 4093/2012 με τον οποίο επιβλήθηκαν οι περικοπές, όσο και η ακυρωθείσα Υπουργική Απόφαση, εκδόθηκαν το Νοέμβριο του 2012, ενώ η καταβολή των μειωμένων αποδοχών και η παρακράτηση των αναδρομικών έλαβαν χώρα (από) τον Ιανουάριο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση διακοπής παραγραφής δεν «κλειδώνει» τα ποσά που δικαιούται κάθε στρατιωτικός και δεν υποκαθιστά την ανάγκη δικαστικής διεκδίκησης, αν το σύνολο των οφειλομένων δεν καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

2. Η αξίωση κάθε στελέχους για καταβολή αναδρομικών περιλαμβάνει τις διαφορές αποδοχών για το διάστημα από 1-8-2012 έως σήμερα, αφού ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές/ βαθμολογικές προαγωγές, οι οποίες «ξεπάγωσαν» με το ν. 4093/2012.

3. Οι όποιες θεσμικές ενέργειες σε επίπεδο Ομοσπονδιών, για άσκηση περαιτέρω πίεσης (όπως η προσφυγή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας), εξ’ ορισμού δεν έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την κατοχύρωση των ατομικών αξιώσεων των στελεχών.

4. Ο ~ κατά τη γνώμη μας – ορατός πλέον κίνδυνος που δημιουργείται – πέραν της ολοκληρωτικής μη συμμόρφωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πιθανό ενδεχόμενο – είναι η μερική (και άραΐ πλημμελής συμμόρφωση, τόσο για το μέλλον, όσο και – ιδιαίτερα – σε σχέση με το ύψος των αναδρομικών που θα αποδοθούν, δηλαδή η μεγαλύτερη ή μικρότερη μη απόδοση των οφειλομένων, κατ εφαρμογή μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά, αντίθετα, ενισχύεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία, όπως και επισήμως πλέον διακηρύσσει, αρνείται να αναλάβει τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το δεδικασμένο των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά αντιμετωπίζει τις σχετικές αποφάσεις ως πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για κάποιες (!) παροχές προς τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, εφόσον και στο βαθμό που το επιτρέπουν ol δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και/ή η Τρόικα.

5. Προς αντιμετώπιση του κινδύνου μη απόδοσης του συνόλου των οφειλομένων, μόνος τρόπος διεκδίκησης της διαφοράς που θα δημιουργηθεί είναι – σε πρώτο χρόνο – η κατάθεση αγωγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Σημειώνεται δε, ότι η τυχόν σχετική αγωγή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης, αν κατατεθεί πριν την ενδεχόμενη δυσμενή νομοθετική ρύθμιση, αφού, κατά τον τρόπο αυτό, θα έχει δημιουργηθεί εκκρεμοδικία, στην οποία – με βάση τη μέχρι σήμερα νομολογία – δεν επιτρέπεται νομίμως να επέμβει ο νομοθέτης.

Ξεκαθαρίζουμε, ευθύς εξαρχής, ότι η εν λόγω δυνατότητα άσκησης αγωγής δεν αφορά σε όποιον – παρά τα ανωτέρω – πιστεύει ότι η Ελληνική Πολιτεία θα εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ και θα καταβάλλεί το σύνολο των αναδρομικών (σε αυτή την περίπτωση δε θα μένει αντικείμενο διεκδίκησης και αν έχει ασκηθεί αγωγή, η σχετική δίκη θα καταργηθεί). Δεν αφορά, ομοίως, σε όποιον επιλέξει από τώρα να πάρει 6,τι του δοθεί, όταν και αν του δοθεί, ακόμα κι αν η αξίωσή του με βάση το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι μεγαλύτερη.

Όποιος ενδιαφέρεται, όμως, να κατοχυρώσει νομικά, κατά το δυνατόν, την αξίωση του, θα πρέπει να ασκήσει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτόδικείου.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπλεξαν τις «ρήτρες βιωσιμότητας και αξιόμαχου» πάγωσε το εφάπαξ! Λάθος δρόμος και στο μισθολόγιο

«Κύριε πρωθυπουργέ μην μας παραμυθιάζετε» – Κείμενο βόμβα από τον ναύαρχο Γκορτζή

Η «μετάφραση» όσων είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ για τους μισθούς στρατιωτικών δεν είναι διόλου ευχάριστη

Tags: ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert