OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Πακιστάν απειλεί την Ινδία με πυρηνικά!

22/12/2014 - 13:06
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πακιστάν είναι η χώρα με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Αν και το Πακιστάν αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα σχετικές πληροφορίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει ήδη 120 πυρηνικές κεφαλές.  Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, το Πακιστάν προσπαθεί να παράγει μικρότερα, τακτικά πυρηνικά βλήματα. Η προσπάθεια αυτή έχει μερικές πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις.

Πληροφορίες από δορυφόρους, αποδεικνύουν ότι το Πακιστάν είχε ολοκληρώσει την κατασκευή δύο νέων εκτοξευτών πυραύλων cruise, τύπου Hatf-7 Babur. Πρόκειται για ένα τακτικό πυρηνικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της Ινδίας. Ο πύραυλος Babur έχει βεληνεκές 350χλμ. και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2005. Είναι ο πρώτος πακιστανικός πύραυλος cruise. Παράγεται σε δύο εκδόσεις, εδάφους-εδάφους και αέρος εδάφους.

Ουδείς γνωρίζει πόσα τέτοια συστήματα διαθέτει το Πακιστάν, ωστόσο το γεγονός ότι η παραγωγή συνεχίζεται, από το 2005, δείχνει καθαρά την πρόθεση του Πακιστάν να αντιμετωπίσει την ινδική, συμβατική υπεροχή με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες από το 1947 και έχουν πολεμήσει μεταξύ τους τρεις φορές, με αφορμή τις διαφιλονικούμενες περιοχές του Κασμίρ και του Τζαμού και μια για το Μπαγκλαντές.

Καθώς η Ινδία διαθέτει τεράστιες συμβατικές δυνάμεις το Πακιστάν αναζητά να εξισορροπήσει την κατάσταση με πυρηνικά, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, γενικώς. Το Πακιστάν έχει αναπτύξει τις πυρηνικές του δυνατότητες παράγοντας ολοένα και περισσότερες πυρηνικές κεφαλές.

Αν αυτό συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, σύντομα το Πακιστάν θα διαθέτει περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν, αντίστοιχα, 225 και 300.

Το 2013 το Πακιστάν άρχισε να λειτουργεί τον τρίτο αντιδραστήρα πλουτωνίου, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουσάμπ, όπως είχε αποδείξει η δορυφορική παρατήρηση.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και τέταρτος, παρόμοιος, αντιδραστήρας, υπό κατασκευή. Καθένας από τους αντιδραστήρες αυτούς παράγει, περίπου, 11,5 κιλά πλουτωνίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, κατ’ έτος.

Μέχρι το 2016, λοιπόν, το Πακιστάν θα μπορεί να παράγει 46 κιλά πλουτωνίου τον χρόνο. Και το εργοστάσιο του Κουσάμπ λειτουργεί από το 1998.

Το Πακιστάν εγκαταλείψε το εμπλουτισμένο ουράνιο, ως σχάσιμο υλικό, προς όφελος του πλουτωνίου, γεγονός που επιτρέπει την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών όπλων, μεγάλης, όμως, καταστροφικής ισχύος. Κάθε πυρηνική κεφαλή πλουτωνίου χρειάζεται 4 κιλά υλικού. Μιας αντίστοιχης ισχύος κεφαλή ουρανίου χρειάζεται 15 κιλά υλικού.

Έτσι με τη χρήση του πλουτωνίου μπορούν να κατασκευαστούν μικρότερα βλήματα, μεγαλύτερης τακτικής ευελιξίας. Άλλωστε το νέο πακιστανικό στρατηγικό δόγμα δίνει έμφαση στην πυρηνική ανταπόδοση, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την Ινδία.

Το Πακιστάν όμως, νιώθοντας αρκετά ισχυρό, λόγω των πυρηνικών, προκαλεί, τελευταία, συνεχώς την Ινδία, μέσω λίαν καταστροφικών, τρομοκρατικών επιθέσεων-επιδρομών. Και τι θα συμβεί αν η Ινδία απαντήσει με συμβατικές δυνάμεις κατά των τρομοκρατών ; Μήπως αυτό επιδιώκει τελικά το Πακιστάν ;

Πηγή: War is boring
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert

Tags: ΙΝΔΙΑΠΑΚΙΣΤΑΝΠΥΡΑΥΛΟΙΠΥΡΗΝΙΚΑ

Related Posts

drone
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

25/03/2026 - 10:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

25/03/2026 - 09:50
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

25/03/2026 - 09:46

Διαβάστε Επίσης

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert