OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Οι σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση

11/05/2015 - 11:57
Share on FacebookShare on Twitter

Ο διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας (VBA) Πέταρ Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Κουμάνοβο, για μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεναν στο συγκεκριμένο τμήμα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι οι σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας, από τον Απρίλιο, προειδοποίησαν τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να διεξαχθεί επίθεση, αλλά θεωρήθηκαν οι προειδοποιήσεις αυτές ως υπερβολές.

Ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Pink ότι τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας ήταν, κυρίως, από το Κόσοβο, αλλά υπάρχουν κάποιοι και από την ΠΓΔΜ, ακόμη από τη νότια Σερβία, και ότι στόχος τους είναι η δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας».

Ο επικεφαλής της VBA είπε ότι η ιδέα της δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» έχει συγκεκριμένη στήριξη και από τη Δύση και ότι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ορισμένες πολιτικές δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο δεν καταδικάστηκαν, όπως και από τον τρόπο, με τον οποίο μετέδιδαν δυτικά ΜΜΕ την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο, σύμφωνα με τον σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν, με τη δράση αυτή να τιμήσουν τη 12η Μαΐου του 2010, ημέρα δολοφονία ενός από τους αρχηγούς τους.

Αναφερόμενος στην απόφαση αύξησης του επιπέδου ετοιμότητας μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι αυτό αφορά κυρίως το τμήμα του στρατού, που βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας και ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να ενταθεί η επαγρύπνηση, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος των τρομοκρατών να βγήκε από το Κουμάνοβο, με δεδομένο ότι η εκτιμώμενη ισχύς της ομάδας δεν έρχεται σε συμφωνία με τον αριθμό των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν.

Ο διευθυντής της σερβικής αστυνομίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες της Σερβίας και ότι τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ είναι ασφαλή, αλλά οι δυνάμεις ασφάλειας δεν θα χαλαρώσουν και πως θα αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ των αστυνομικών, στρατιωτικών δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ πέρασαν στη Σερβία περίπου 450 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε συγγενείς στο Πρέσεβο, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Ο δήμαρχος του Πρέσεβο (δήμου στη νότια Σερβία) Ράγκμπι Μουστάφα δήλωσε, χθες, ότι ο δήμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Κουμάνοβο και πρόσθεσε ότι από τη συνοριακή αστυνομία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μουστάφα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της συνοριακής αστυνομίας στη διάβαση Πρέσεβο-Ταμπάνοβτσε, τόνισε ότι η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, επειδή προχθές, μετά τις 19:00 τοπική ώρα, «απαγορεύθηκε σε Αλβανούς που εκδιώχθηκαν από το Κουμάνοβο να περάσουν στο Πρέσεβο».

«Έως τις 19:00 πέρασαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι, από τους οποίους άλλοι εγκαταστάθηκαν σε συγγενείς στο Πρέσεβο και οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω» είπε ο δήμαρχος του Πρέσεβο.

Ο κ. Μουστάφα τόνισε ότι ο δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος για την υποδοχή προσφύγων και γι αυτό ζήτησε από τους εκπροσώπους της συνοριακής αστυνομίας να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση όσων θέλουν από το Κουμάνοβο να περάσουν στο Πρέσεβο.
«Για όσους δεν έχουν συγγενείς στο Πρέσεβο, θα φροντίσει το Επιτελείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ο δήμος θα εκπονήσει σχέδιο υποδοχής προσφύγων» υπογράμμισε.

Tags: ΑΛΒΑΝΙΑΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑΠΓΔΜΣΕΡΒΙΑΣΚΟΠΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγορά στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης

03/02/2026 - 10:25
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Ρωσική τρομοκρατία οι επιδρομές με 450 drones και 60 πυραύλους πριν τις διαπραγματεύσεις»

03/02/2026 - 10:08
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ξεκινά άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με εντολή Πεζεσκιάν – «Η Τεχεράνη έχει ανάγκη μια συμφωνία»

03/02/2026 - 09:40

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγορά στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης

Ουκρανία: «Ρωσική τρομοκρατία οι επιδρομές με 450 drones και 60 πυραύλους πριν τις διαπραγματεύσεις»

Το Ιράν ξεκινά άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με εντολή Πεζεσκιάν – «Η Τεχεράνη έχει ανάγκη μια συμφωνία»

New START: «Στον αέρα» η συνθήκη για τον περιορισμό πυρηνικών όπλων – Η Ρωσία παίρνει τα μέτρα της

Κούβα: «Έχουμε διπλωματικές ανταλλαγές με τις ΗΠΑ αλλά όχι επίσημο διάλογο»

Τραμπ: «Θα γίνουν κακά πράγματα στο Ιράν αν δεν κλειστεί πυρηνική συμφωνία» [vid]

Δένδιας: Συνάντηση με Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον – Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Εμφύλιος στο Σουδάν: Πλήγματα με drones εξαπέλυσαν εκατέρωθεν ο στρατός και οι αντάρτες RSF

Top News

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: «Δεν μου έκανε μήνυση γιατί είναι κότα» - Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Ο Κώστας Σόμμερ παραμένει στο νοσοκομείο - «Το έχω βάρος που δεν τον πίστεψα από την αρχή» λέει η Βαλεντίνη Παπαδάκη

Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Τζένη Οικονόμου διαψεύδουν για το σύμφωνο συμβίωσης - «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα»

Δημήτρης Νατσιός: Αποδεικνύεται ότι είμαστε από μαϊμούδες; Βλασφημία να δέχεσαι ότι ο άνθρωπος κατάγεται από ζώο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert