OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μακεδονικό: Συνάντηση Κοτζιά, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ στα Σκόπια

22/03/2018 - 12:16
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη Δημοσίευση 2018-03-22 09:27:22
Τελευταία Ενημέρωση 2018-03-22 12:16:22


Με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ,
θα συναντηθεί σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ο οποίος θα μεταβεί στη γειτονική χώρα.

Σε αντίθεση με τον περασμένο Αύγουστο, αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα διαπραγματευτούν επί συγκεκριμένων προτάσεων, που καλύπτουν όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Από τις μεταξύ τους συζητήσεις, αναμένεται να διαφανεί αν πράγματι υπάρχει κοινός τόπος που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, με ορόσημο τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά

Ο κ. Κοτζιάς απόψε θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση.
Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του με τον κ. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και Σκοπιανών δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλή, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που είναι σε εξέλιξη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός. Η εικόνα όμως αναμένεται να αποτυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια σε μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Βιέννη, την προσεχή Παρασκευή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Στην Αθήνα εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να απελευθερωθεί διπλωματικό κεφάλαιο από μια χρονίζουσα υπόθεση. Ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ υπάρχει σύμπνοια ως προς το ότι το Σκοπιανό είναι ζήτημα κουλτούρας, Ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, όπως οι διαφορές με την Τουρκία.

Τα Σκόπια απάντησαν στο σχέδιο συμφωνίας της Αθήνας για το όνομα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, ενώ, όπως πρόσθεσε, η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι τα Σκόπια παρέδωσαν στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, ΣΚΑΙ

Tags: ΖΑΕΦΚΟΤΖΙΑΣΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝΤΙΜΙΤΡΟΦΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣΚΟΠΙΑΝΟ

Related Posts

Τραμπ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση πυρός στο Ιράν» – Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ

20/03/2026 - 22:27
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Μπορούμε να αδρανοποιήσουμε τη νήσο Χαργκ του Ιράν όποτε το αποφασίσει ο Τραμπ» – Χιλιάδες πεζοναύτες κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 21:34
Βρετανία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία δίνει «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τις βάσεις της για επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

20/03/2026 - 20:32

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα – Η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο

Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση πυρός στο Ιράν» – Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ

ΗΠΑ: «Μπορούμε να αδρανοποιήσουμε τη νήσο Χαργκ του Ιράν όποτε το αποφασίσει ο Τραμπ» – Χιλιάδες πεζοναύτες κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή

ΓΕΝ: Στον Πειραιά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για την 25η Μαρτίου – Οι ώρες επισκεπτηρίου

Η Βρετανία δίνει «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τις βάσεις της για επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

IDF: Κύματα αεροπορικών επιδρομών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής πυραύλων και drones στο Ιράν

Εθνικό Πλοίο: Θα εξυπηρετεί και το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα – Συνάντηση Δένδια και Κικίλια

Top News

Δημοσκόπηση MRB: Το 30% λέει πως θα ψήφιζε την Καρυστιανού - «Χαμηλές πτήσεις» για Τσίπρα και Σαμαρά

Ποιος είναι ο γκαλερίτσας Γιώργος Τσαγκαράκης που συνελήφθη: Ο θάνατος των γονιών, το οικοτροφείο κι ο χαρακτηρισμός «money maker»

Αγγελική Ηλιάδη: «Υπάρχουν άνθρωποι που γνώριζαν» για την κακοποίηση

Λένα Μαντά: Δεν είχα εμπειρίες, γνώρισα τον άντρα μου στα 18 μου, με αυτόν έφτασα μέχρι τα 60, έφυγε και τελείωσα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert