OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Κουβέλη – Πάιατ

17/10/2018 - 14:02
Share on FacebookShare on Twitter

 Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνάντηση εργασίας, του υπουργού Φώτη Κουβέλη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της πλευράς των ΗΠΑ.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε με έμφαση στη στρατηγικής σημασίας διμερή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών και του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του U.S. Coast Guard, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και σε επίπεδο θεματικών συνεργασιών στον τομέα της ναυτιλίας.

Από την πλευρά του πρέσβη υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα δομημένης συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα του International Maritime Organization, ενώ δόθηκε έμφαση στην προωθούμενη ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ακτοφυλακών μέσω του υπό διαβούλευση «Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ», στους τομείς: (α) ασφάλειας ναυσιπλοΐας, (β) ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης, (γ) επιχειρήσεων, (δ)ελέγχου συνόρων-θαλάσσιας επιτήρησης, (ε) αλιείας, (στ) προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, (ζ) συνεργασίας στον ΙΜΟ και (η) εκπαίδευσης στελεχών. Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός πρέσβης αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην ΝΑ. Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση περιστατικών λαθρεμπορίου, αποδίδοντας βαρύτητα στην υφιστάμενη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Εστιάζοντας στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για δυνητικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ναυπηγικό-ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές, στον μηχανολογικό εξοπλισμό λιμένων, καθώς και άλλους καθετοποιημένους τομείς παραγωγής και μεταποίησης. Ολοκληρώνοντας ο πρέσβης, υπογράμμισε τη σκοπιμότητα διεύρυνσης της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και την περαιτέρω ενίσχυσή της με έμφαση σε διμερείς συνεργασίες μεταξύ ναυτικών ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και ναυτιλιακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε με τη σειρά του στην στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και ναυτιλίας, τομέας, ο οποίος συνεισφέρει σε σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ και κατ’ επέκταση στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων του υπουργείου, σε συνάρτηση με την υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, των λιμενικών υποδομών, της νησιωτικής πολιτικής καθώς και της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, της αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου και καταπολέμησης εγκληματικών δραστηριοτήτων στον χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του IMO, λαμβάνοντας υπόψη τις επίκαιρες διαπραγματεύσεις επί σειράς σημαντικών φακέλων για τη διεθνή ναυτιλία. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης στο ελληνικό σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και στο δίκτυο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Παράλληλα εκφράσθηκε, όπως είπε, η ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση της δομημένης θεσμικής συνεργασίας σε επίπεδο κεντρικών διοικητικών φορέων αλλά και μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παροχής ναυτικής εκπαίδευσης. Τέλος, επεσήμανε την προτεραιότητα που αποδίδεται στον τομέα των επενδύσεων για την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την κεντρική κυβερνητική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών και αναδομών του λιμενικού δικτύου της χώρας καθώς και τη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία Eurokinissi

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΟΥΒΕΛΗΣΝΑΥΤΙΛΙΑΠΑΙΑΤ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert