OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Ποια είναι η ατζέντα του Προέδρου Αναστασιάδη στο κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Πομπέο

18/03/2019 - 10:37
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού αναμένεται να είναι το τετ-α-τετ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εντός αυτής της εβδομάδας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να αποκομίσει μια «δήλωση στήριξης» από τον Μάικ Πομπέο, στο ίδιο πνεύμα με την θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι, την επικεφαλή της διπλωματίας και εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, «στέλνοντας μήνυμα» προς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, η συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης, φαίνεται να έχει κλειδώσει κατά τις τελευταίες επαφές που είχαν γίνει μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό που θέλει να πάρει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι τη στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σήμερα θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά της η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντι Γκάρμπερ, και θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα αναφέρει στο κείμενο της διαπίστευσής της.

Στην Τριμερή των Ιεροσολύμων, θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και φαίνεται πως το θέμα του αγωγού EastMed δεν θα είναι το βασικό ζητούμενο σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ο αρνητισμός από πλευράς Ιταλίας για τον αγωγό φαίνεται να βάζει το όλο ζήτημα στο ψυγείο προς το παρόν.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και για το Κυπριακό, κυρίως με αφορμή τη συνάντηση που θα έχουν Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, την Πέμπτη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έρθει απόψε στη Λευκωσία και αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ο ίδιος δήλωσε, θα γίνει μια προεργασία ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Μια συνάντηση που, όπως η κυπριακή πλευρά πιστεύει, μπορεί να καταδείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. Ο Πρ. Προδρόμου εξέφρασε χθες τον προβληματισμό του γιατί Τουρκία και Τουρκοκύπριοι εστιάζουν μόνο στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που είναι μία από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες.

Μέσα σ’ όλα αυτά, προέκυψε και μια νέα κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτή τη φορά ο Ερντογάν θύμωσε με «τουίτ» του γιου Νετανιάχου, ο οποίος είπε πως η Ιστανμπούλ είναι η Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Philenews 

Tags: ΚΥΠΡΙΑΚΟΜΑΙΚ ΠΟΜΠΕΟ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Μίλησε για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ – Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους

ΗΠΑ: Εντυπωσιακό βίντεο με sniper της Ακτοφυλακής να εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό της ιστορίας της

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Top News

Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του - Πώς να το υπολογίσετε

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία Οδό στην Καβάλα: Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Τροχονομικός έλεγχος μετά από περιπετειώδη καταδίωξη σε βουνό - «Μου έκλεισαν το δρόμο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert