OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Αυξημένες οι αμυντικές δαπάνες το 2020 – Ποιες χώρες έπιασαν το στόχο του 2%

21/10/2020 - 16:26
ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και του Καναδά θα αυξηθούν για έκτο διαδοχικό χρόνο το 2020, καθώς το ένα τρίτο των χωρών έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή η χρονιά θα είναι η έκτη διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, με μια πραγματική αύξηση 4,3%. Περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή μιας τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του οργανισμού.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τα οποία δεν είναι παρά εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020, οι ΗΠΑ καταβάλλουν ακόμη μακράν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, με τις αμυντικές δαπάνες τους να αντιπροσωπεύουν το 3,87% του ΑΕΠ τους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη τη Γερμανία, βρίσκονται δημοσιονομικά υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζητεί να καταβάλουν μια πιο μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν τον στόχο που είναι οι αμυντικές δαπάνες να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας, 10 βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό το 2020, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (2,58%), η Βρετανία (2,43%), η Πολωνία (2,30%) και η Γαλλία (2,11%). Πέρυσι ήταν μόνο τρεις (ΗΠΑ, Ελλάδα και Βρετανία).

Η Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται (1,57%), όπως και ο Καναδάς (1,45%).

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η «δίκαιη κατανομή των (στρατιωτικών) βαρών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Tags: ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Related Posts

ΓΓ ΝΑΤΟ - Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη – Είμαστε ο επόμενος στόχος της

11/12/2025 - 15:57
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Πάνω από 4 δισεκ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας PURL

11/12/2025 - 12:15
NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert