OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Θα ορίσει τον Ουίλιαμ Μπερνς ως Αρχηγό της CIA

11/01/2021 - 15:49
CIA
Share on FacebookShare on Twitter

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ορίσει τον Aμερικανό διπλωμάτη Ουίλιαμ Μπερνς υποψήφιο αρχηγό της CIA, ανακοίνωσε το επιτελείο του.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς έχει διπλωματική καριέρα 33 ετών και υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 2011-2014, ανάμεσα σε άλλες κυβερνητικές θέσεις σε διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις. Σήμερα είναι πρόεδρος του Carnegie Endowment for International Peace.

Το βιογραφικό του

Υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη διοίκηση του Ομπάμα, αφού εργάστηκε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε θέσεις στην υπηρεσία Εξωτερικού, στην οποία προσχώρησε το 1982.

Υπηρέτησε επίσης υπό πέντε Αμερικανούς προέδρους, τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικάνους, και 10 γραμματείς του κράτους σε διάφορες θέσεις, όπως ως πρέσβης στην Ιορδανία στην κυβέρνηση Κλίντον και στη Ρωσία υπό τον Τζορτζ Μπους.

Ο Μπερνς μίλησε εκτενώς για τη ζημία που πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει προκαλέσει στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Προειδοποίησε για επικίνδυνες συνέπειες του σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν αποδεχθεί τυχόν ήττα από τον Μπάιντεν, σε ανάλυσή του τον περασμένο Αύγουστο.

«Εάν χάσει, αμφιβάλλω ότι θα αγκαλιάσει ξαφνικά την παραδοσιακή διμερή δέσμευση για αποτελεσματικές μεταβάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αναλωθεί σε προσπάθειες εξορθολογισμού της ήττας του και να χρωματίσει τις εκλογές ως νοθευμένες · στη χειρότερη περίπτωση, θα επιδιώξει να αγωνιστεί ή να υπονομεύσει το αποτέλεσμα». είχε γράψει ο Μπερνς.

«Όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά της εποχής του Τραμπ, η μετάβαση δεν θα έμοιαζε με καμία προηγούμενη, ούτε με τις πολλές από τις οποίες υπηρέτησα ως διπλωμάτης σταδιοδρομίας. Το κόστος της σύγχυσης, των μικτών σημάτων και της γραφειοκρατικής αναταραχής θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλό».

Η εμπειρία του κρίσιμος παράγοντας

Ο Μπερνς έχει επίσης μακρά ιστορία στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή και εργάστηκε στενά στην κυβέρνηση Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Έχει περιορισμένη εμπειρία με την Κίνα, αλλά διαθέτει εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο εργασίας σε βασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση να επιλέξει τον Μπερνς για να ηγηθεί της CIA έρχεται μετά από άλλους κορυφαίους διεκδικητές που αντιμετώπισαν κριτική για την προηγούμενη υποστήριξή τους σε προγράμματα βασανιστηρίων. Ο πρώην ενεργός διευθυντής της CIA, Μάικλ Μορέλ , τον οποίον είχε υπόψιν ο Μπάιντεν, δέχθηκε επίθεση από κορυφαίους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν του Όρεγκον, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών, είχε επικρίνει τον Μορέλ ως «απολογητή βασανιστηρίων» για τις προηγούμενες προτάσεις του ότι η «ενισχυμένη ανάκριση» των τρομοκρατών ήταν αποτελεσματική και ηθική.

Πηγή: Newsit – Naftemporiki / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: CIAΗΠΑΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΠΑΟΥΛΙΑΜ ΜΠΕΡΝΣΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert