OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Azovstal: Δεν θα «ηρεμήσουν» μέχρι να το «κατακτήσουν» οι ρωσικές δυνάμεις – Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων

06/05/2022 - 22:57
Azovstal
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ έφτασε και απομάκρυνε αμάχους που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο» και «συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν δεν γίνεται αναφορά σε εκεχειρία, ενώ ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, από χθες, Πέμπτη, ως το Σάββατο, για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του τεράστιου αυτού εργοστασίου.

Ωστόσο ένας Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στην χαλυβουργία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι «δεν κρατούν την υπόσχεσή τους» για εκεχειρία.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων από την Azovstal. «Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα» στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σχεδόν 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Azovstal», σημείωσε παράλληλα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της», πρόσθεσε νωρίτερα σήμερα, ενώ οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας υπολογίζονται σε περίπου 200.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί τρία λεοφωρεία με σχεδόν 50 αμάχους από την περιοχή, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η κατάληψη της Azovstal θα επέτρεπε στη Μόσχα να δηλώσει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο άκρο του Ντονμπάς, η οποία είχε σχεδόν 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά έχει καταστραφεί από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον μια σημαντική πόλη στην Ουκρανία, την Χερσώνα.

Ουκρανία

 

Θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη;

Ουκρανοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πως υποψιάζονται ότι η Μόσχα θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι θέλει να διοργανώσει παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων την «Ημέρα της Νίκης», όπως έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 όταν κατέλαβαν την μεγάλη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πληροφορίες αυτές. Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της περιοχής δήλωσαν μόνον ότι ορισμένες πινακίδες κυκλοφοριακής σήμανσης στη ρωσική γλώσσα εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα της πόλης, αντικαθιστώντας αυτές που ήταν στην ουκρανική και την αγγλική γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: AZOVSTALΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Πεζεσκιάν - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: O πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί Τραμπ, Νετανιάχου και Ευρώπη ότι υποκίνησαν τις εντάσεις στις αιματηρές διαδηλώσεις

31/01/2026 - 19:49
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

31/01/2026 - 18:46
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: 5 νεκροί από εκρήξεις σε δύο πόλεις – Το Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη [vids]

31/01/2026 - 17:33

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: O πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί Τραμπ, Νετανιάχου και Ευρώπη ότι υποκίνησαν τις εντάσεις στις αιματηρές διαδηλώσεις

Ρωσία: Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ιράν: 5 νεκροί από εκρήξεις σε δύο πόλεις – Το Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη [vids]

«Δεν υπάρχει κύμα παραιτήσεων στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ

Patriot: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση εκατοντάδων αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Ιράν: Εκρήξεις στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Οι Φρουροί της Επανάστασης διαψεύδουν ότι σκοτώθηκε ο Αρχηγός του Ναυτικού

ΕΑΣ και CSG υπέγραψαν σύμβαση για σύσταση κοινοπραξίας και παραγωγή πυρομαχικών στο Λαύριο

ΗΠΑ: Τα πιθανά σενάρια ενός ενδεχόμενου αμερικανικού πλήγματος στο Ιράν – Τι επειδιώκει ο Τραμπ

Top News

Κακοκαιρία: «Red Code» σε 9 περιοχές λόγω έντονων βροχοπτώσεων - Πελοπόννησος, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο

Έλλη Κοκκίνου για Διονύση Σχοινά: «Είμαι διακριτική και το απέδειξα» είπε η τραγουδίστρια στη Ναταλία Γερμανού

«Νόμιζα ότι είπες να μην μπλέξουμε τον Ντόναλντ» - Οι αναφορές στα έγγραφα Επστάιν σε Τραμπ, Μασκ και Άντριου

Ο Χρήστος Μάστορας είναι η μεγάλη έκπληξη στον εθνικό τελικό της Eurovision

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert