OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Συρία και Ρωσία προγραμματίζουν συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών – Ποια η ατζέντα

11/01/2023 - 14:10
Τσαβούσογλου
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία, η Συρία και η Ρωσία προγραμματίζουν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους αυτό τον μήνα και πιθανόν πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας παρότι δεν έχει ακόμη επιλεγεί η ημερομηνία ή ο τόπος, όπως είπε σήμερα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 και θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη σύγκρουση υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στέλνοντας στρατεύματα στα βόρεια της χώρας. Η Μόσχα είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει έκκληση για συμφιλίωση με την Άγκυρα.  Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλάει δημοσίως, είπε ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συνάντηση, απλώς επεξεργάζονται τον χρόνο διεξαγωγής της», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αυτή είτε θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή σε άλλη τοποθεσία. Τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν ιστορικές συνομιλίες αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον Άσαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Συρίας «Al-Watan» έγραψε τη Δευτέρα ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τριμερή συνάντηση. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Η κατάσταση στην Συρία στο προσκήνιο

Η σύγκρουση στη Συρία, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει προσελκύσει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, έχει εισέλθει στη δεύτερη δεκαετία παρότι έχει σχετικώς εκτονωθεί. Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η κυβέρνηση Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο ενός θύλακα στα βορειοδυτικά και οι Κούρδοι μαχητές υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ ελέγχουν επίσης εδάφη κοντά στο σύνορο με την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων των άλλων χωρών με τον Άσαντ. Έχει συνταχθεί με τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή YPG, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η συνάντηση των ανώτατων διπλωματών θα ασχοληθεί με πολιτικά ζητήματα και όχι με ζητήματα ασφαλείας και θα προετοιμάσει το έδαφος για μια συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. Ένας δεύτερος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Άγκυρα επιδιώκει την ασφαλή επιστροφή σύρων προσφύγων και ότι συνεργάζεται με τη Δαμασκό βάζοντας στο στόχαστρο την YPG, τον πρωταρχικό στόχο των συνεχιζόμενων διασυνοριακών πληγμάτων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: YPGΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑΙΡΑΝΚΟΥΡΔΟΙΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Πούτιν - Γουίτκοφ
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

05/12/2025 - 14:10
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

05/12/2025 - 13:53
Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

05/12/2025 - 13:37

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert