OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική κρίση» προειδοποιεί ο Ισραηλινός πρόεδρος

15/01/2023 - 15:36
Ισραήλ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική συνταγματική κρίση» λόγω ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, με τον Ισραηλινό πρόεδρο να δηλώνει ότι διαμεσολαβεί μεταξύ των σχετικών μερών.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην έναρξη της έκτης θητείας του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μέλη του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού το κατηγορούν για υπερβάσεις και ελιτισμό.

Πολέμιοι του σχεδίου μεταρρύθμισης, που πραγματοποίησαν χθες Σάββατο πανεθνικές διαδηλώσεις, υπερθεματίζουν ότι αυτό θα ακρωτηριάσει τη δικαστική ανεξαρτησία, θα υποθάλψει τη διαφθορά, θα θέσει εμπόδια σε δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσει από τα ισραηλινά δικαστήρια την αξιοπιστία που βοηθά να αποκρούσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που έρχονται από το εξωτερικό.

«Είμαστε στον κλοιό μιας βαθιάς διαφωνίας που διασπά το έθνος μας. Αυτή η αντιπαράθεση με ανησυχεί έντονα, όπως ανησυχεί πολλούς σε ολόκληρο το Ισραήλ και την (εβραϊκή) διασπορά», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, του οποίου το πόστο στερείται εκτελεστικών εξουσιών και ο ρόλος του προορίζεται να ενοποιήσει μια συχνά διχασμένη ισραηλινή κοινωνία, τόνισε ότι «εργάζεται αδιάκοπα, με κάθε μέσο, καταβάλλοντας ασταμάτητες προσπάθειες με τα σχετικά μέρη, με στόχο να δημιουργήσει μια ευρεία προσέγγιση, προσεκτική, και μια συζήτηση και διάλογο με σεβασμό».

«Τώρα επικεντρώνομαι σε… δύο κρίσιμους ρόλους που πιστεύω ότι έχω ως πρόεδρος αυτή την ώρα: την αποτροπή μιας ιστορικής συνταγματικής κρίσης και τον τερματισμό του συνεχιζόμενου ρήγματος εντός του έθνους μας».

Ο Λαπίντ προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στην παρέμβαση του Χέρτζογκ.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός είχαν επιδιωχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων «και κανείς τότε δεν σκέφτηκε να μιλήσει για τέλος της δημοκρατίας».

Υποσχόμενος μια «διεξοδική συζήτηση» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης όπου συμμετέχει η αντιπολίτευση, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θα ολοκληρώσουμε τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση που θα διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, θα προστατεύει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ynet TV: «Αυτοί (ο συνασπισμός) προσποιούνται ότι αυτό πρόκειται για ένα συνταγματικό ζήτημα». Δήλωσε όμως ανοιχτός σε μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ενώ ο Νετανιάχου θέλει να εξουσιοδοτήσει την Κνεσέτ των 120 εδρών να παρακάμψει ορισμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων, ο Λαπίντ πρότεινε να αυξηθεί αυτό το όριο στις 70 ψήφους. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου κατέχει 64 έδρες.

Ο Λαπίντ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Θα ήταν συνετό να πάμε και να συμβουλευτούμε τους πολίτες πριν αποφασίσουμε να μετατρέψουμε ένα δημοκρατικό Ισραήλ σε ένα μη δημοκρατικό, όχι;»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗΙΣΑΑΚ ΧΕΡΤΣΟΓΚΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από την G7: «Η συμφωνία με το Ιράν επιτυγχάνει όλα όσα θέλαμε και ακόμα περισσότερα»

17/06/2026 - 19:29
idf - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drones της Χεζμπολάχ

17/06/2026 - 19:12
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία θέλει να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια από τους συμμάχους – Η Ολλανδία δίνει 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

17/06/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ από την G7: «Η συμφωνία με το Ιράν επιτυγχάνει όλα όσα θέλαμε και ακόμα περισσότερα»

Λίβανος: Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drones της Χεζμπολάχ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

H Ουκρανία θέλει να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια από τους συμμάχους – Η Ολλανδία δίνει 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

Λίβανος: Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι «ανεξάρτητες» από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, λέει ο πρόεδρος Αούν

Στην Αθήνα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού Κοινοβουλίου

Vampire: Τουρκικά αναχαιτιστικά drones FPV θα ενσωματωθούν στο αμερικανικό C-UAS σύστημα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «Γαλάζια Πατρίδα» – Νέα έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα ανέβασε νέα φωτογραφία της νεογέννητης κόρης της δίπλα στη μητέρα της, Μιράντα Πατέρα

Αμαλία Κωστοπούλου - Τζέικ Μέντγουελ: Το τρυφερό φιλί και η ανάρτηση για την τρίτη επέτειο της σχέσης τους

Κόνι Μεταξά: «Άμα έχω βαφτεί, με φλερτάρουν οι άντρες»

Μαρία Καρυστιανού: Τρίτο «άκυρο» στο MEGA – Τα καυστικά σχόλια από Χασαπόπουλο και Βούλγαρη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert