OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Με επιδείξεις μαχητικών οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την Ινδία – «Στην απέξω» η Ρωσία

17/02/2023 - 17:24
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ έφεραν το πιο προηγμένο μαχητικό τους αεροσκάφος, το F-35, στην Ινδία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μαζί με τα F-16, τα Super Hornets και τα βομβαρδιστικά B-1B, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προσελκύσει το Νέο Δελχί μακριά από τον «παραδοσιακό» της προμηθευτή, τη Ρωσία.

Η Ινδία, απελπισμένη να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της κατά κύριο λόγο της σοβιετικής εποχής για να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις του ρωσικού εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει πίεση από τη Δύση να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην εβδομαδιαία αεροπορική έκθεση Aero India 2023 στη Bengaluru, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της έκθεσης και υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και Ινδίας.

#WATCH | US Air Force's F-35 fighter at Aero India 2023 in Bengaluru pic.twitter.com/4cRLtNHD5D

— ANI (@ANI) February 14, 2023

Αντίθετα, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είχε πολύ μικρή παρουσία. Η κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport είχε κοινό πάγκο με την United Aircraft και την Almaz-Antey, παρουσιάζοντας μικροσκοπικά μοντέλα αεροσκαφών, φορτηγών, ραντάρ και τανκς.

Σε προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, η Rosoboronexport και τα ρωσικά προϊόντα είχαν μια πιο κεντρική θέση, αν και η Ρωσία δεν έχει φέρει μαχητικό αεροσκάφος στη Μπανγκαλόρ για τουλάχιστον μια δεκαετία, Έκτοτε, η Ινδία άρχισε να εξετάζει περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Was pleasantly surprised to see USAF F-35 perform manoeuvres as part of airshow for Aero India 2023. US is going all out to impress it seems! 😂 pic.twitter.com/PyN0MhKRYE

— Saurabh Todi (@saurabhtodi) February 17, 2023

Η εμφάνιση των F-35 ήταν ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της Ινδίας

Τα F/A-18 Super Hornets της Boeing έχουν ήδη «μπει στον αγώνα» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για το δεύτερο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, ενώ το F-21 της Lockheed Martin, ένα αναβαθμισμένο F-16 σχεδιασμένο για την Ινδία που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019, προσφέρεται επίσης στην ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Το F-35 δεν εξετάζεται από την Ινδία «προς το παρόν», σύμφωνα με πηγή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), αλλά η εμφάνιση των δύο F-35 στο Aero India για πρώτη φορά ήταν ένδειξη της αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας της Ινδίας για την Ουάσιγκτον.

«Δεν ήταν ένα βήμα πωλήσεων», αλλά μάλλον ένα μήνυμα για τη σημασία της διμερούς αμυντικής σχέσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο Angad Singh, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής.

Sighhhhh…..❤❤❤

The F-35 steals the show!!!!!

Aero India 🇮🇳 2023 pic.twitter.com/0Cw2IbNUk5

— Vayu Aerospace Review (@ReviewVayu) February 14, 2023

Οι ΗΠΑ είναι επιλεκτικές σχετικά με το ποιες χώρες επιτρέπεται να μπουν στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Όταν ρωτήθηκε αν θα προσφερόταν στην Ινδία, ο υποναύαρχος Μάικλ Λ. Μπέικερ, αμυντικός ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία, είπε ότι η συζήτηση με το Νέο Δελχί βρισκόταν σε «πολύ πρώιμα στάδια».

Η Ρωσία είχε προμηθεύσει το Νέο Δελχί με όπλα περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε κάνει παραγγελίες για 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει πωλήσεις όπλων αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία τα τελευταία έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων Apache, Chinook και MH-60, πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, ναυτικών όπλων και αεροσκαφών παρακολούθησης P-8I Poseidon.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters

Tags: F-35ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΗΠΑΙΝΔΙΑΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37
THYREOS CYBER
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THYREOS CYBER παρουσιάζει την Palestra: ένα πρωτοποριακό προϊόν κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας

08/05/2026 - 20:40
Kuzgun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Kuzgun: Η Τουρκία αποκάλυψε drone «καμικάζι» με εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα – Τα χαρακτηριστικά του [vid, pics]

08/05/2026 - 12:17

Διαβάστε Επίσης

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert