OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Με επιδείξεις μαχητικών οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την Ινδία – «Στην απέξω» η Ρωσία

17/02/2023 - 17:24
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ έφεραν το πιο προηγμένο μαχητικό τους αεροσκάφος, το F-35, στην Ινδία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μαζί με τα F-16, τα Super Hornets και τα βομβαρδιστικά B-1B, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προσελκύσει το Νέο Δελχί μακριά από τον «παραδοσιακό» της προμηθευτή, τη Ρωσία.

Η Ινδία, απελπισμένη να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της κατά κύριο λόγο της σοβιετικής εποχής για να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις του ρωσικού εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει πίεση από τη Δύση να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην εβδομαδιαία αεροπορική έκθεση Aero India 2023 στη Bengaluru, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της έκθεσης και υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και Ινδίας.

#WATCH | US Air Force's F-35 fighter at Aero India 2023 in Bengaluru pic.twitter.com/4cRLtNHD5D

— ANI (@ANI) February 14, 2023

Αντίθετα, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είχε πολύ μικρή παρουσία. Η κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport είχε κοινό πάγκο με την United Aircraft και την Almaz-Antey, παρουσιάζοντας μικροσκοπικά μοντέλα αεροσκαφών, φορτηγών, ραντάρ και τανκς.

Σε προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, η Rosoboronexport και τα ρωσικά προϊόντα είχαν μια πιο κεντρική θέση, αν και η Ρωσία δεν έχει φέρει μαχητικό αεροσκάφος στη Μπανγκαλόρ για τουλάχιστον μια δεκαετία, Έκτοτε, η Ινδία άρχισε να εξετάζει περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Was pleasantly surprised to see USAF F-35 perform manoeuvres as part of airshow for Aero India 2023. US is going all out to impress it seems! 😂 pic.twitter.com/PyN0MhKRYE

— Saurabh Todi (@saurabhtodi) February 17, 2023

Η εμφάνιση των F-35 ήταν ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της Ινδίας

Τα F/A-18 Super Hornets της Boeing έχουν ήδη «μπει στον αγώνα» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για το δεύτερο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, ενώ το F-21 της Lockheed Martin, ένα αναβαθμισμένο F-16 σχεδιασμένο για την Ινδία που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019, προσφέρεται επίσης στην ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Το F-35 δεν εξετάζεται από την Ινδία «προς το παρόν», σύμφωνα με πηγή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), αλλά η εμφάνιση των δύο F-35 στο Aero India για πρώτη φορά ήταν ένδειξη της αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας της Ινδίας για την Ουάσιγκτον.

«Δεν ήταν ένα βήμα πωλήσεων», αλλά μάλλον ένα μήνυμα για τη σημασία της διμερούς αμυντικής σχέσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο Angad Singh, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής.

Sighhhhh…..❤❤❤

The F-35 steals the show!!!!!

Aero India 🇮🇳 2023 pic.twitter.com/0Cw2IbNUk5

— Vayu Aerospace Review (@ReviewVayu) February 14, 2023

Οι ΗΠΑ είναι επιλεκτικές σχετικά με το ποιες χώρες επιτρέπεται να μπουν στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Όταν ρωτήθηκε αν θα προσφερόταν στην Ινδία, ο υποναύαρχος Μάικλ Λ. Μπέικερ, αμυντικός ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία, είπε ότι η συζήτηση με το Νέο Δελχί βρισκόταν σε «πολύ πρώιμα στάδια».

Η Ρωσία είχε προμηθεύσει το Νέο Δελχί με όπλα περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε κάνει παραγγελίες για 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει πωλήσεις όπλων αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία τα τελευταία έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων Apache, Chinook και MH-60, πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, ναυτικών όπλων και αεροσκαφών παρακολούθησης P-8I Poseidon.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters

Tags: F-35ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΗΠΑΙΝΔΙΑΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45
ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03

Διαβάστε Επίσης

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο και οι S-400

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert