OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MiG-29: Έτοιμη η Πολωνία να παραδώσει μαχητικά στην Ουκρανία

09/03/2023 - 05:01
MIG-29
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη Μικογιάν MiG-29 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα αεροσκάφη αυτά και είμαι σίγουρος πως η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει αμέσως», είπε ο κ. Ντούντα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετέδωσε χθες Τετάρτη το πολωνικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Για το μέλλον, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν όσο περισσότεροι Ουκρανοί χειριστές είναι δυνατόν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η σεναριολογία για τα πολωνικά MiG-29 άρχισε ήδη λίγο καιρό μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με Πολωνούς ειδικούς σε στρατιωτικά ζητήματα, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διαθέτει περίπου 30 μαχητικά MiG-29, που υπηρετούν στην ανατολική πτέρυγα του NATO. Τα περισσότερα ανήκαν στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία.

Ο κ. Ντούντα δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη διεθνή συμμαχία για την οποία μίλησε. Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε προϋπόθεση το να υπάρξει απόφαση του NATO κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει πει πως η Ουάσιγκτον ασφαλώς δεν θα αποθάρρυνε συμμάχους της να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη την Ουκρανία.

Αφότου σχηματίστηκε συμμαχία με τη συμμετοχή της Γερμανίας για να προσφερθούν στον ουκρανικό στρατό δυτικά βαριά άρματα μάχης, το Κίεβο δεν σταματά να ζητά να του παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη. Όπως η Πολωνία, η Σλοβακία έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένη να παραδώσει στην Ουκρανία τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει, υπό τον όρο πως θα υπάρξει συμφωνία για αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Ωστόσο το ερώτημα που μένει ακόμη να απαντηθεί είναι πώς θα αναπληρωθούν τα μαχητικά αυτά αν επιλεγεί αυτή που το Βερολίνο έχει βαφτίσει «κυκλική» ανταλλαγή οπλικών συστημάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Tags: MIG-29ΑΝΤΡΕΙ ΝΤΟΥΝΤΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

AGILE: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών αιχμής «σε χρόνο ρεκόρ»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 30 χώρες εξετάζουν την προστασία των Στενών του Ορμούζ – Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν για τις ιρανικές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Αρνητική η πρώτη απάντηση στο σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου – Οι 5 όροι που βάζει

Χεζμπολάχ: «Όχι σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις – Θα ισοδυναμούσαν με παράδοση»

Top News

Ιωάννα Τούνη: Η πανέμορφη ανθοδέσμη που της έστειλε ο σύντροφός της γιατί ακύρωσε τα σημερινά τους πλάνα

Χάρις Αλεξίου: «Αισθάνομαι ότι άλλαξα τη ζωή μου αρκετές φορές»

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση για το 2026 - Θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου

Θανάσης Αλευράς για τη ψωρίαση: «Πίστευα ότι το δημιούργησα εγώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert