OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν από ΗΠΑ: Δεν είμαστε έτοιμοι να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ο ρόλος των πολυπόθητων F-16

19/09/2023 - 11:26
Ερντογάν - Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Το «χαρτί» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παίζει ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό μοιάζει απλώς ως το «τυράκι», με «φάκα» την πολυπόθητη απόκτηση μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Και μπορεί ο Ερντογάν να «γκρινιάζει» ότι οι ΗΠΑ συνδέουν τα δύο θέματα – διεύρυνση του ΝΑΤΟ και F-16 – όμως ο ίδιος και οι επιτελείς τους συνεχίζουν τα «παζάρια».

Χθες Δευτέρα 18/9/2023 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης με αναλυτές και δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Middle East Eye.

Ο Ερντογάν είπε συγκεκριμένα πως «τρομοκράτες» διαδηλώνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος και των νόμων της Σουηδίας για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Το κοινοβούλιό μου δεν βλέπει θετικά αυτό το θέμα, δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με δύο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διακοπές και θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη υποβάλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο κοινοβούλιο.

Η «μεταβλητή F-16» στην εξίσωση

Η Τουρκία και η Σουηδία προχώρησαν τον Ιούλιο σε κοινή δήλωση που ανέφερε ότι η Άγκυρα θα επικύρωνε την προσφορά της Στοκχόλμης. Ο Ερντογάν τότε είπε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει το φθινόπωρο και θα χειριστεί το θέμα. Ωστόσο, από τότε ο Τούρκος πρόεδρος διολίσθαινε αργά από την υπόσχεσή του για «ταχεία επικύρωση», επικαλούμενος την αποτυχία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16.

Νωρίτερα το Middle East Eye είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν είχε πειστεί να υποστηρίξει το αίτημα της Σουηδίας με «αντάλλαγμα» ένα πακέτο προτάσεων που προσέφερε η Ουάσιγκτον, το οποίο περιελάμβανε την έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, καθώς και την άρση του εμπάργκο όπλων από τον Καναδά κατά της Άγκυρας.

Δυσπιστία της Άγκυρας απέναντι στις ΗΠΑ

Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα Σουηδίας-ΝΑΤΟ, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας στην Άγκυρα απέναντι στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να αποκτήσουμε F-16 επειδή οι ΗΠΑ μας απώθησαν από το έργο των F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400», είπε μια τουρκική πηγή με γνώση του θέματος. «Και τώρα χρησιμοποιούν τα F-16 ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αλλά έχουμε μια μακρά λίστα περιστατικών στο παρελθόν όπου ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Όταν μιλούν για δυσπιστία στις θέσεις των ΗΠΑ, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στο παρελθόν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως οι υποσχέσεις του για τη Συρία ενώ ήταν αντιπρόεδρος το 2016. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Ερντογάν ότι οι κουρδικές ομάδες δεν θα περνούσαν δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, αλλά τελικά το έκαναν.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, περιμένοντας τυφλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία, χωρίς να δούμε καμία πρόοδο», δήλωσε μια δεύτερη πηγή.

NEW: Turkish Parliament isn’t ready to ratify Sweden’s Nato bid, Erdogan says

• Erdogan says during a closed meeting that Sweden still allows terrorists to demonstrate in Stockholm

• Sources say Erdogan is agitated by the slow progressing F-16 deal https://t.co/snUfzhfHTN

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 19, 2023

Το Middle East Eye υπενθυμίζει πως ο Ερντογάν έμοιαζε εμφανώς αναστατωμένος νωρίτερα αυτό το μήνα αφού ο Μπάιντεν φέρεται να τον πλησίασε στη συνάντηση της G20 και να τον ρώτησε για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς οι φίλοι μας συνδέουν το πακέτο F-16 με τη Σουηδία», είπε ο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20. «Τώρα, αυτή η προσέγγιση μας αναστατώνει σοβαρά. Λέτε ότι όλα περνούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έχω επίσης ένα κογκρέσο: τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να πω «ναι» αν δεν ψηφιστεί μια τέτοια απόφαση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», είχε πει τότε.

Πηγή: Με πληροφορίες από middleeasteye

Tags: F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ NATOΝΑΤΟΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57
Μαύρη Θάλασσα - δεξαμενόπλοιο
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

26/03/2026 - 09:45

Διαβάστε Επίσης

GARC: Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη USV στα Στενά του Ορμούζ [vid]

Financial Times: Τα Εμιράτα θα συμμετέχουν σε αποστολή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει «αιχμαλωτίσει» πλοία με παναμαϊκή σημαία στα λιμάνια της

Στενά του Ορμούζ: Τα πλεονεκτήματα του Ιράν, η στρατηγική των ΗΠΑ και η παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ

Wall Street Journal: Ο Τραμπ εξετάζει την ανάπτυξη 10.000 επιπλέον στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου

Τραμπ στην δεξίωση για την 25η Μαρτίου: «Οφείλουμε στους Έλληνες τόσα πολλά» [vids]

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Top News

Fuel Pass 2026: Ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ζόζεφιν: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την επανασύνδεση με τον Νίνο - «Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε»

Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η χιουμοριστική ανάρτηση με τον Σάκη Κατσούλη - «Τώρα εμείς θα γίνουμε γονείς;»

Φαίη Σκορδά: Για την ξαφνική αποχώρηση από το «Buongiorno» - «Κατάλαβα ότι δεν είναι απλό και πρέπει να πάω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert