OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

04/05/2024 - 08:23
c-390
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο οικονομικά C-27, όμως θεωρείται εξίσου δεδομένο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση των C-130 Hercules έχει ήδη αρχίσει.

Καθώς σταδιακά το αεροσκάφος, το οποίο μετρά πολλές δεκαετίες επιχειρησιακής ζωής, παύει να υποστηρίζεται, με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να προχωρά ήδη σε πωλήσεις του C-130J, της τελευταίας δηλαδή έκδοσης του C-130 υποστηρίζοντας παράλληλα μόνο τον συγκεκριμένο τύπο. Ενώ την ίδια ώρα, στο προσκήνιο ήδη έχει εμφανιστεί με πολύ ισχυρή παρουσία και σημαντικό αριθμό πωλήσεων το μεταφορικό jet C-390 Millenium της βραζιλιάνικης Embraer.

Τα αμερικανικής κατασκευής μεταφορικά C-130J είχαμε την ευκαιρία να δούμε πρόσφατα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα όπου μεταστάθμευσαν με αφορμή την άσκηση «STOLEN CERBERUS 24» στην οποία έλαβαν μέρος δυνάμεις και εναέρια μέσα από Ελλάδα και ΗΠΑ στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Το αεροσκάφος έχει ήδη παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα στο Αεροπορικό Επιτελείο, το οποίο έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τεσσάρων μεταφορικών.

Το συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα δεν βρίσκεται πλέον ψηλά στις εξοπλιστικές προτεραιότητες, καθώς για την Πολεμική Αεροπορία προηγούνται άλλα προγράμματα, όπως η απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper.

Το C-130J είναι μεγαλύτερο από το Η, με το μήκος του να ξεπερνά τα 34 μέτρα και το άνοιγμα φτερών του να φτάνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και αντίμετρα. Χρησιμοποιείται ήδη από συνολικά 22 χώρες με τα 540 και πλέον αεροσκάφη, τα οποία έχουν παραδοθεί, να έχουν συμπληρώσει 2,9 εκ ώρες πτήσης. Η αξιοπιστία αλλά και η υποστήριξη αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αεροσκάφους

Από την άλλη πλευρά, το πανίσχυρο δικινητήριο C-390 Millenium, το οποίο έχει επίσης παρουσιαστεί στο Αεροπορικό Επιτελείο, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το μεταφορικό των επόμενων δεκαετιών. Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχει ήδη επιλέγει από αρκετές αεροπορίες παγκοσμίως. Ήδη χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές βραζιλιάνους, αλλά και από την Πορτογαλία, όπου είχε μάλιστα την ευκαιρία να πετάξει με πριν από λίγους μήνες και να πάρει γεύση των δυνατοτήτων του ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ, Επίτιμος πλέον Αρχηγός, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Το C-390 Millenium θα χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αυστρία και Νότια Κορέα ενώ αρκετές ακόμη χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αν και στον στόλο τους διαθέτουν τα αμερικανικά C-130.

c-390

Με μήκος 35 μέτρα και άνοιγμα πτέρυγας επίσης 35 μέτρα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει καθαρό  ωφέλιμο φορτίο συνολικού βάρους 26 τόνων, την ώρα που το C-130J μεταφέρει 21 τόνους. Σημαντικό πλεονέκτημα του C-390 είναι και οι αποστάσεις οι οποίες μπορεί να διανύσει με τον κατασκευαστή να δίνει ακτίνα 5.500 χλμ με φορτίο 15 τόνων, έναντι 3.300 χλμ του C-130J με το ίδιο φορτίο. Το βραζιλιάνικο αεροσκάφος υπερτερεί του C-130J και σε ταχύτητα, καθώς αγγίζει τα 988 χλμ έναντι 670 χλμ του C-130J με οροφή πτήσης τα 36.000 πόδια έναντι 29.000 του αμερικανικού μεταφορικού με πλήρες φορτίο και για τα δύο αεροσκάφη.

Tags: C-130C-130J Super HerculesC-390ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert