OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μόλις 3 χιλιόμετρα από τα όρια της Πόκροφσκ οι ρωσικές δυνάμεις

12/12/2024 - 11:27
Ουκρανία

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν ή κατέστρεψαν ουκρανικές θέσεις κοντά στην Πόκροφσκ (ανατολικά), αναγνώρισαν χθες Τετάρτη 11.12.2024 οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, καθώς η Μόσχα διατηρεί στο στόχαστρο τον στρατηγικής σημασίας επιμελητειακό κόμβο αυτόν, όπου βρίσκεται επίσης το μοναδικό ουκρανικό ορυχείο οπτανθρακοποίησης.

Έπειτα από μήνες μεθοδικής, πλέον επιταχυνόμενης προέλασης προς την Πόκροφσκ, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον όχι περισσότερα από 3 χιλιόμετρα από τα νότια όρια της πόλης, κατά το DeepState, ουκρανικό κανάλι στο Telegram που χαρτογραφεί τα μέτωπα του πολέμου χρησιμοποιώντας πληροφορίες από λεγόμενες ανοικτές πηγές (OSINT).

Έπειτα από «παρατεταμένες μάχες, δυο από τις θέσεις μας καταστράφηκαν, μια έπεσε. Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα για να αποκατασταθούν οι θέσεις μας», ανέφερε ο Ναζάρ Βολόσιν, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

NEW: Russian forces continue to make tactical gains south of Pokrovsk in Donetsk Oblast as they attack into Ukrainian weak points and attempt to conduct a turning maneuver to directly assault Pokrovsk from the south.🧵(1/X) pic.twitter.com/8mRJkGd8dS

— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) December 11, 2024

Αν πέσει η Πόκροφσκ, καίριας σημασίας κόμβος για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, θα πρόκειται για την πιο βαριά ήττα του Κιέβου εδώ και μήνες. Εξάλλου, στην πόλη βρίσκεται η μόνη μονάδα παραγωγής κοκ στη χώρα, που προμηθεύει τον άλλοτε πελώριο ουκρανικό χαλυβουργικό τομέα.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι, αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ανακοίνωσε πως επισκέφθηκε μονάδα Πεζοναυτών που επιχειρεί στον τομέα της Πόκροφσκ και σημείωσε τις δύσκολες συνθήκες για τους άνδρες του που είναι αντιμέτωποι με «υπέρτερο εχθρό, πρωτίστως αριθμητικά» Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν «ανορθόδοξες» αποφάσεις για να αυξηθεί «η ανθεκτικότητα» και να εξασφαλιστεί «η αποτελεσματικότερη καταστροφή των κατοχικών» μέσω Facebook, χωρίς να διευκρινίσει πότε έκανε την επίσκεψη.

«Οι μάχες είναι εξαιρετικά σφοδρές. Οι Ρώσοι (…) ρίχνουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις (…) με την ελπίδα πως θα επιτύχουν διάτρηση» των ουκρανικών αμυντικών γραμμών, είπε ακόμη.

Στην Πόκροφσκ, κάπου 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ και Ντνιπροπετρόφσκ, εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου που άρχισε με τη ρωσική εισβολή πριν από 33 μήνες.

Battle of Pokrovsk
The battle of Pokrov became the biggest battle of this war. But it also became one of the largest battles in history in terms of the number of armored vehicles lost.
1/ pic.twitter.com/vdOywVxxa7

— Volodymyr Dacenko (@Volodymyr_D_) December 10, 2024

Στο μεταξύ, στη Ζαπορίζια, οι αρχές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς στον βομβαρδισμό της πόλης, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος εκτιμάται πως είναι θαμμένος στα συντρίμμια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιβάν Φεντόροφ. Άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό, που προκάλεσε ιδίως ζημιές σε κλινική και κτίριο γραφείων στο κέντρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδικάζοντας τη «βάρβαρη» επίθεση ζήτησε από τους συμμάχους της χώρας του στη Δύση περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ιδίως αμερικανικά Patriot.

Την περασμένη Παρασκευή είχαν ήδη σκοτωθεί άλλοι 10 άνθρωποι στη Ζαπορίζια.

Εξάλλου, Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε χθες πως η Μόσχα ενδέχεται να πλήξει «εντός ημερών» την Ουκρανία με πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο «Oreshnik» για δεύτερη φορά, έπειτα από ουκρανική επίθεση εναντίον αεροδρομίου και εργοστασίου στο έδαφός της – όπου παράγονται Μπεριέφ A-100, ρωσικά αεροσκάφη προειδοποίησης, επιτήρησης και ελέγχου, ή AWACS – με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS.

Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα έχουν μάλλον το βλέμμα στραμμένο στον Ιανουάριο, όταν η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ασκήσει πίεση για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος, και μοιάζουν να προσπαθούν να βρεθούν σε όσο καλύτερη θέση μπορούν.

Πηγές: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΚΡΟΦΣΚΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Related Posts

Αρμενία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

09/02/2026 - 21:42
Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert