OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Yantar: Βρετανικό υποβρύχιο «κυνήγησε» ρωσικό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα – Η προειδοποίηση του Βρετανού ΥΠΑΜ στον Πούτιν

22/01/2025 - 16:07
Yantar
Share on FacebookShare on Twitter

Μια αποκάλυψη για ένα «θερμό» τετ-α-τετ ανάμεσα στο ρωσικό πλοίο Yantar και ένα υποβρύχιο του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy), έκανε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

Σύμφωνα με μια δήλωσή του στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, καταδικάζει τη ρωσική δραστηριότητα κοντά στα βρετανικά ύδατα και περιγράφει ένα άγνωστο μέχρι τώρα περιστατικό.

Αναφέρεται στην παρουσία του ρωσικού πλοίου «Yantar», που περιγράφεται ως «κατασκοπευτικό πλοίο», στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Τζον Χίλι επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό πλοίο Yantar εισήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Βρετανίας τη Δευτέρα. Το σκάφος πιστεύεται ότι ειδικεύεται στη συλλογή πληροφοριών και στη χαρτογράφηση κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, το Royal Navy έχει αναπτύξει τη φρεγάτα HMS Somerset και το παράκτιο περιπολικό HMS Tyne για να παρακολουθούν το σκάφος κάθε λεπτό στα ύδατά μας», δήλωσε.

Watching every move…#RoyalNavy warships @HMSSomerset and @HMSTyne are currently monitoring suspected Russian spy ship Yantar as it sails close to the UK.

It comes after a recent operation in which a #814NAS Merlin and @RFATidesurge tracked a Russian submarine and frigate.

— Royal Navy (@RoyalNavy) January 22, 2025

Ο Βρετανός ΥΠΑΜ ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής του Royal Navy, επιτρέποντας στα βρετανικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσουν το πλοίο πιο κοντά και να το παρακολουθήσουν πιο αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ένα περιστατικό από τον Νοέμβριο του 2024, όπου ένα βρετανικό υποβρύχιο «κυνήγησε» το ρωσικό πλοίο.

«Επέτρεψα στο υποβρύχιο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού να πάει κοντά στο Yantar, αυστηρά ως αποτρεπτικό μέτρο, για να καταστήσω σαφές ότι παρακολουθούσαμε κρυφά κάθε του κίνηση», αποκάλυψε.

Όπως περιγράφει, το υποβρύχιο καταδύθηκε «αθόρυβα» πίσω από το Yantar και βγήκε στην επιφάνεια σε κοντινή απόσταση από το ρωσικό πλοίο, για να δώσει το μήνυμα ότι «παρακολουθείται στενά».

Το περιστατικό του Νοεμβρίου περιελάμβανε επίσης αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας της RAF, τα οποία διασφάλισαν ότι το ρωσικό πλοίο έφυγε από τα βρετανικά ύδατα.

«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας που στοχεύει τους συμμάχους μας στο εξωτερικό και εμάς στο εσωτερικό», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα περιστατικά με τις ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια στην Βαλτική Θάλασσα, για τα οποία είναι ύποπτα πλοία του ρωσικού «σκιώδους» στόλου.

Το «μήνυμα» στον Πούτιν

Απευθυνόμενος απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε:

«Σε βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε και δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε σθεναρά για την προστασία της χώρας μας».

Επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά πλοία και αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρούν κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ξεκινήσει την αποστολή Baltic Sentry για να προστατεύσει τις υποθαλάσσιες υποδομές.

Ο Τζον Χίλι επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στην απάντηση στο ρωσικό πλοίο Yantar και επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

«Η Ρωσία είναι επικίνδυνη, αλλά θεμελιωδώς αδύναμη».

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal, Daily Mail / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ROYAL NAVYΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΒΡΕΤΑΝΙΑΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟ ΠΛΟΙΟΤΖΟΝ ΧΙΛΙ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

25/03/2026 - 07:28
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

25/03/2026 - 05:07
Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert